Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li pretjerano konzumiranje slatkiša veze s uspjehom djeteta u školi?

Pretjerivanje u bilo čemu, nikako ne može biti dobro. No što se zapravo događa ako djeci dopustimo da u neograničenim količinama konzumiraju slatkiše? Doznjate u nastavku

Poremećaj metabolizma šećera u izravnoj je vezi s manjkom inteligencije i sposobnošću pamćenja i učenja, a dokazano je i da čokolada ne liječi depresiju!  Na ovo je iznimno važno upozoriti uoči početka još jedne školske godine, koja nam se bliži. Naime, djeca koja nekontrolirano jedu slatkiše i sve vrste brzih šećera imaju u prosjeku 25% nižu razinu inteligencije u odnosu na one koji to čine umjereno, pokazalo je jedno britansko istraživanje. Dokazano je da se pri dugotrajnoj i obilnoj konzumaciji slatkih namirnica, kod ljudi u mozgu (točnije u sinapsama koje omogućavaju komunikaciju između moždanih stanica, a time i ostvarivanje misaonih procesa), pojavljuje tzv. cross-linking fenomen. S vremenom se stvara mrežasta tvar između više sinapsi, zbog čega se moždani impuls usporava, a sve to smanjuje inteligenciju, sposobnost pamćenja i učenja i dovodi do rane demencije.

Poremećaj metabolizma šećera proglašen je i kao jedan od uzročnika nastanka ili pogoršanja mnogih psihijatrijskih bolesti, od depresije do šizofrenije. Šećeri u prehrani dovode do agresivnog ponašanja, fobija, psihotičnih kriza – dakle, depresija se ne liječi čokoladom! Poznato je i da šećer u prehrani troši naše vitaminske i mineralne zalihe i dovodi organizam u stanje avitaminoze – već jedna žličica šećera dovoljna je da iskoristi zalihe vitamin B u našem tijelu, a upravo su oni najpotrebniji za sve naše moždane aktivnosti.

Stoga, ako ste ljetos (ili općenito) dopuštali djeci prekomjerno uživanje u slatkišima, vrijeme je da im navike mijenjate. I to ne samo da bi lakše svladavali školske i ostale obaveze koje zahtijevaju intelektualni napor, već i za njihovo dugoročno zdravlje. Sasvim je u redu pojesti nešto slatko, no pretjerivanje ih zaista može koštati!

Tekst: Dunja Ladić
Foto:  Shutterstock  

Najnovije

Najpopularnije