Nova je studija, provedena na Sveučilištu u Buffalu i u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, pokazala da impulzivnija djeca brže jedu, a što je povezano s pretilošću u djetinjstvu. Također, cilj je istraživanja bio pronaći uzročno-posljedični odnos između djetetova temperamenta i prehrambenih navika u ranom djetinjstvu.

Za roditelje, vrijeme je obroka možda najfrustrirajući dio obiteljskog suživota. Bore se s djecom koja ne žele jesti ili koja su previše izbirljiva pa su studije vezanu uz prehranu djece sve brojnije, pogotovo jer se način prehrane povezuje s pretilošću i zdravljem općenito.

Istraživanje je pokazalo na koji je način impulzivnost povezana s bržim jedenjem djece, a već je dokazano kako je nedovoljno žvakanje hrane povezano s pretilošću. Pretilost kod djece sve je veći problem, a cilj je studije bio otkriti na koji način prevenirati ovu sve rašireniju pojavu.

Znanstvenici su otkrili da djeca, koja su jače reagirala na podražaje, kao što je miris i okus te izgled hrane, prije doživljavaju određenu nelagodu ili frustraciju iz svoje okoline, koja nije povezana s hranom. Također, primijetili su da brzo žvakanje i jedenje hrane dovodi do još jače reakcije na mirisne i okusne podražaje hrane, smanjuje samokontrolu kod jedenja i povećava rizik od pretilosti.

Kroz studiju je prošlo 28 djece u dobi od 4 do 8 godina, a koji su već imali problema s pretilošću, te se pokazalo da, kada su naučili sporije jesti, njihova je samokontrola bila jača, prepoznavala su osjećaj sitosti bolje nego u fazi brzog jedenja i samovoljno bi prestajala jesti čim bi dosegla taj osjećaj.

Naime, dok su ista djeca imala razvijenu naviku brzoga jedenja, gotovo pri svakome obroku su se prejedala.

S druge strane, roditelji ‘brzih jedača’ često na negativno impulzivno ponašanje reagiraju tako što im za utjehu nude hranu, odnosno kada je dijete nemirno ili ima tantrum, pozornost mu skreću tako što mu daju grickalice ili slatkiše. Takav obrazac ponašanja može stvoriti nezdrav odnos prema hrani,  a to s vremenom vodi u pretilost.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock