Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ta nevjerojatna moć dojenja: čuda se događaju ako samo poljubite svoje dojenče...

Od 1. do 7. kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja, a koliko je taj čin čudesan pročitajte u nastavku

Svjetski je tjedan dojenja, a statistički podatci govore da danas sve manje žena na zapadu doji svoje bebe.

'Pa što se promijenilo na zapadu u ovom stoljeću kad je o dojenju riječ? Zašto su naše stope dojenja najniže ikada u povijesti?', pita se ajurvedska postpartum doula Kate te odgovara: 'Vjerujem da je to kombinacija lošeg bolničkog sustava, nedostatka svijesti i obrazovanja, slabe podrške majkama nakon poroda, slabe podrške dojenju kako bi se majkama pomoglo da nauče novu vještinu, pritiska da se vrate na posao, kao i milijuna dolara potrošenih na oglašavanje za promicanje mliječnih formula. Suvremene majke definitivno ne dobivaju potrebnu pomoć kad je o dojenju riječ'.

U postu koji je objavila dotaknula se dojenja s povijesnog/kulturnog gledišta i bez namjere da posrami mame, jer kako kaže, smatra da je svaka od njih nevjerojatna bez obzira na to kako hrani svoju bebu. Dojenje je naime njegovano kroz povijest te su majke u mnogim kulturama dojile najmanje do druge godine djetetova života. Isto je bilo i s majkama u zapadnoj Europi, sve do 21. stoljeća, piše dr. Sarah Buckley.

Holistička postpartum doula Leila piše o nevjerojatnom jeziku tijela majki i beba. Naime, naša su tijela neprestano u tihoj komunikaciji jedno s drugim. Mijenjaju se i prilagođavaju da bi spoznala bebine potrebe.

'Vaše grudi mogu prepoznati čak i jedan stupanj promjene temperature bebina tijela i prilagoditi se tako da ga ili hlade ili zagriju, ovisno o potrebi. Jednako tako i je s mamom koja doji blizance, ona dojka na koju doji jedno dijete prilagodit će se temperaturi tijela te bebe, a druga dojka tjelesnoj temperaturi druge bebe.

Kad beba sisa, senzorni impulsi prenose se od dojke do mozga. Kao odgovor na to, prednji režanj hipofize luči prolaktin, a stražnji oksitocin. Vaši refleksi mogu biti pokrenuti samo ako slušate bebu, mirišite ju ili čak samo mislite o njoj. A kada poljubite svoju bebu, tada na njezinu kožu prenosite patogene organizme, koji se potom prenose na vaš limfni sistem gdje proizvodite antitijela na sve eventualne štetne organizme. Ta antitijela se zatim putem vašeg mlijeka prenose do vaše bebe i tako bildaju njezin imunitet', piše Leila.

Objašnjava i koliko je majčino mlijeko čudesno te koliko je nejvjerojatna njegova moć!

'Majčino mlijeko je živa tvar koja sadrži žive bakterije, antitijela, bijela krvna zrnca, antimikrobne i žive stanice, uključujući i matične stanice... Majčino mlijeko se konstantno mijenja kako bi se prilagodilo potrebama bebe koja se razvija. Iz mjeseca u mjesec, tjedna u tjedan, dana u dan pa čak i tijekom svakog hranjenja bebe. Također, bakterije iz majčina tijela putem mlijeka se prenose do bebe te joj pomažu uspostaviti ravnotežu crijevne flore i imunosni sistem. I one se mijenjaju iz dana u dan...', govori.

Ističe i koji je cilj Svjetskog tjedna dojenja. Naime, osmišljen je za obrazovanje i slavlje tog čina. Ove godine cilj je osvijestiti kako dojenje doprinosi opstanku, zdravlju i dobrobiti svih te je imperativ zaštite dojenja u cijelom svijetu. Također, ističe i da je svjesna da dojenje može biti uistinu osjetljiva tema, no poticanje na dojenje nipošto ne bi trebalo biti usmjereno protiv majki koje su ili odlučile drugačije hraniti svoje bebe ili pak zbog objektivnih razloga ne mogu dojiti.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Tekst: Josipa Scotti Čavlina

Foto: Shutterstock

Najnovije