Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojenje može utjecati čak i na stupanj inteligencije vašeg djeteta!

Brojne su prednosti dojenja, ne samo za bebu već i za majku. Tijekom Svjetskog tjedna dojenja, podsjećamo vas koje su to dobrobiti koje donosi taj čin

 dojenje

Svake se godine u prvom tjednu kolovoza brojnim javnozdravstvenim akcijama diljem svijeta obilježava Svjetski tjedan dojenja. Cilj obilježavanja jest osvijestiti važnost dojenja za zdrav rast i razvoj djece te njihov budući doprinos društvu. Dojenje je besplatno i dostupno, a pri tom nosi brojne koristi za dijete, majku, ali i cijelo društvo, dok neostvarivanje dojenja nosi povećane rizike za zdravlje. Ulaganje u dojenje višestruko je isplativo u smislu spašavanja života, očuvanja zdravlja i unaprjeđenja zdravlja kao i socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinaca i zajednica. 

Brojna međunarodna istraživanja opetovano naglašavaju brojne koristi dojenja za cjeloživotno zdravlje, te upućuju na populacije pod visokim rizikom poput prijevremeno rođene djece, za koju je uspostava dojenja od posebne važnosti. Rezultati znanstvenog istraživanja o povezanosti porođajnih obilježja, dojenja i debljine u 22 države, govore kako u Republici Hrvatskoj djeca koja nikada nisu bila dojena imaju 1,6 puta veći rizik za debljinu, u usporedbi s djecom koja su dojena barem 6 mjeseci. Važno je naglasiti da je porast udjela debljine u dječjoj dobi jedan je od vodećih javnozdravstvenih izazova modernog vremena. Prema tome, dojenje, ovim istraživanjem još jednom potvrđeno kao zaštitni čimbenik u razvoju debljine u djece, neophodno je promicati na svim razinama, te pružiti mladim majkama podršku u uspostavi  dojenja. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju početak dojenja neposredno po rođenju djeteta, isključivo dojenje na zahtjev do navršenih šest mjeseci djetetova života te nastavak dojenja uz dohranu do djetetove navršene druge godine ili dulje.

Dojenje osim brojnih zdravstvenih blagodati može utjecati čak i na stupanj inteligencije vašeg djeteta! Koordinator aktivnosti UNICEF-a prof. dr. sc. Josip Grgurić, specijalist pedijatar i prof. pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, smatra kako je dojenje mnogo više od djetetova načina prehrane. On kaže da je to vrijeme davanja i primanja ljubavi, vrijeme povezivanja i učenja jedno o drugome, vrijeme izgradnje povjerenja i samopouzdanja i majke i djeteta te nabraja prednosti dojenja za djecu i majke!

1. Dojena djeca, osobito ona koja su tijekom prvih šest mj. hranjena samo majčinim mlijekom, manje obolijevaju od upala probavnog i respiratornog sustava i upala srednjeg uha.

2. Manje su sklona prekomjernoj tjelesnoj težini.

3. U kasnijoj dobi rjeđe obolijevanju od kroničnih bolesti.

4. Djeca koja su dojena imaju veći stupanj inteligencije od one koja nisu dojena.

5. Imaju jaki imunosni sustav i bolju zaštitu od respiratornih, crijevnih i alergijskih bolesti te poremećaja.

6. Manje su sklona riziku za obolijevanje od šećerne bolesti.

7. Imaju manje problema s karijesom.

8. Dojenjem dijete razvija osjećaj topline, sigurnosti, bliskosti i povjerenja u majku.

9. Majke koje doje imaju manju učestalost raka dojke i raka jajnika, a nakon porođaja maternica se brže vraća na veličinu prije porođaja.

10. Dokazano je da su žene koje odabiru dojenje rjeđe slabokrvne.

11. Brži gubitak i vraćanje poželjne tjelesne težine još je jedan razlog zbog kojeg bi majka trebala dojiti.

12. Osim zdravstvenih razloga, dojenje je za majku i ekonomično jer je besplatno.

Tekst: Dunja Ladić Foto: Shutterstock

Najnovije