Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otrovni roditelji - oni koji zbog svojih nedostataka narušavaju emocionalno zdravlje svoje djece

Jesu li vam roditelji govorili da ste zločesti i beskorisni, jesu li vas fizički kažnjavali, jeste li se morali brinuti o njima jer oni to nisu bili u stanju, jeste li ih se često bojali, jesu li vam ikada učinili išta što je, prema ...

Kao roditelj, svatko je u nekom trenutku na neki način podbacio. No, Susan Forward nema milosti prema onim roditeljima koji zbog svojih nedostataka ozbiljno narušavaju emocionalno zdravlje svoje djece. 'Otrovni roditelji' beskompromisni je vodič za prevladavanje posljedica roditeljske manipulacije, koji će vam pomoći da se suočite i prebrodite bol koju ste pretrpjeli u djetinjstvu i konačno uzmete život u svoje ruke. U ovom sjajnom vodiču za samopomoć autorica Susan Forward opisuje slučajeve iz svoje prakse i prenosi riječi odrasle djece otrovnih roditelja s kojima je radila, a kako bi vam pomogla da se oslobodite obrazaca ponašanja na kojima se temelji vaš odnos s roditeljima. Inače, doktorica Forward, međunarodno je priznata terapeutkinja, predavačica i autorica bestselera časopisa 'Muškarci koji mrze žene i žene koje ih vole'. Uz privatnu praksu, pet je godina svaki dan vodila i emisiju na radijskoj postaji ABC. Uz to što je radila kao grupna terapeutkinja, instruktorica i savjetnica u mnogim medicinskim psihijatrijskim ustanovama u Južnoj Kaliforniji, osnovala je prvi privatni centar za terapiju seksualno zlostavljanih osoba u Kaliforniji. Ovaj njezin klasik psihološke literature na hrvatski je prevela Andrea Pongrac, u izdanju Mozaik knjige.

U nastavku vam donosimo ulomke iz knjige, koju vjerujemo, kad započnete neće moći prestati čitati!

Tko su sve otrovni roditelji? 

Neprikladni roditelji: Neprestano usredotočeni na vlastite probleme, svoju djecu pretvaraju u 'mini odrasle osobe' koje se moraju brinuti o njima.
Kontrolori: Manipulacijom, pretjeranom susretljivošću i izazivanjem osjećaja krivnje upravljaju životima svoje djece. Alkoholičari: Posve se predajući osporavanju i kaotičnim promjenama raspoloženja, ovakvi roditelji, ovisnici, nemaju ni vremena ni energije nositi se sa zahtjevima roditeljstva.
Verbalni zlostavljači: Vrijeđaju li otvoreno ili se služe sarkazmom demoraliziraju svoju djecu stalnim podcjenjivanjem uništavajući im tako samopouzdanje.
Fizički zlostavljači: U nemogućnosti kontrolirati duboko ukorijenjen bijes, ovi roditelji često okrivljuju svoju djecu za vlastito nekontrolirano ponašanje.
Seksualni zlostavljači: Otvoreno napastuju ili, pak, podmuklo zavode, što je najstrašniji oblik izdaje jer uništavaju bit djetinjstva – dječju nevinost.

Kako prepoznati otrovne roditelje?

Svi roditelji s vremena na vrijeme griješe. Osobno sam nekoliko puta užasno pogriješila u odnosu prema svojoj djeci, što je njih (ali i mene) osobito povrijedilo. Nijedan roditelj ne može neprestano biti emocionalno stabilan. Sasvim je normalno da povremeno viknemo na svoju djecu, da ih povremeno pretjerano kontroliramo, a većina se posluži i batinama, makar rijetko. Jesu li zbog takvih povremenih propusta roditelji okrutni ili neprikladni? Naravno da ne. Roditelji su samo ljudi i muči ih mnoštvo problema, a djeca uglavnom mogu izaći na kraj s povremenim ispadima bijesa pod uvjetom da inače dobivaju dovoljno ljubavi i razumijevanja. Ali negativni obrasci ponašanja mnogih roditelja dosljedni su i dominantni u djetetovu životu. Upravo ti roditelji čine nažao.

Roditeljstvo, jedna od naših najvažnijih vještina, nažalost, još je pothvat uvelike utemeljen na osobnom iskustvu. Naši su ga roditelji naučili ponajprije od osoba koje možda i nisu dobro odradile taj posao ‒ vlastitih roditelja. Mnoge tradicionalne odgojne metode, koje se prenose iz naraštaja u naraštaj, zapravo su tek loši savjeti zamaskirani u mudrost (sjetite se kako se kaže da je 'batina iz raja izašla'!).

Što vam čine otrovni roditelji?

Bilo da su odrasla djeca otrovnih roditelja u djetinjstvu trpjela batine ili često bila prepuštena sama sebi, seksualno zlostavljana, ismijavana, pretjerano štićena ili opterećivana osjećajem krivnje, gotovo redovito, začudo, pate od sličnih simptoma: narušenog samopoštovanja, što izaziva autodestruktivno ponašanje. Na ovaj ili onaj način, gotovo se sva takva djeca u odrasloj dobi osjećaju bezvrijedno, nevoljeno ili nedoraslo. Spomenuti osjećaji uvelike proizlaze iz činjenice da djeca otrovnih roditelja katkad svjesno, a katkad nesvjesno okrivljavaju sebe za zlostavljanje. Bespomoćno i ovisno dijete lakše će prihvatiti osjećaj krivnje i mogućnost da je 'loše' postupilo opravdano zaslužujući tatin bijes negoli zastrašujuću činjenicu da tati, svojemu zaštitniku, zapravo ne može vjerovati. I u odrasloj dobi ta djeca nastavljaju nositi teret krivnje i nesposobnosti, zbog čega im je iznimno teško razviti pozitivnu sliku o sebi. Nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja koji iz toga proizlazi zauzvrat se odražava na svakom aspektu njihova života. 

Nije uvijek lako utvrditi jesu li vaši roditelji otrovni, odnosno, jesu li bili takvi dok ste bili dijete. Mnogi imaju kompliciran odnos sa svojim roditeljima, što automatski ne znači da su vaši roditelji emocionalno destruktivni. Mnogi su isto tako u velikoj dvojbi pitajući se jesu li doista bili zlostavljani u djetinjstvu ili su bili samo 'previše osjetljivi'. Osmislila sam upitnik kako bih vam pomogla poduzeti prvi korak u razrješavanju te dvojbe. Premda bi neka pitanja mogla izazvati tjeskobu ili neugodu, drukčije i ne
može jer nikad nije lako priznati si da su vas roditelji povrijedili. Upravo je zato takva emocionalna reakcija, koliko god bila bolna, zapravo posve zdrava.

Kako se osloboditi nasljeđa otrovnih roditelja?

Ako ste odrasla osoba i pritom dijete otrovnih roditelja, možete mnogo toga učiniti kako biste se oslobodili osjećaja krivnje i niskog samopouzdanja koje su vam ostavili u zalog. Pozabavit ću se različitim strategijama u ovoj knjizi. I dok me pratite, rado bih da osjećate nadu, ali ne obmanjujući se da će se vaši roditelji nekim čudom promijeniti, nego vjerujući da je doista moguće psihološki se osloboditi njihova moćnog i destruktivnog utjecaja. Za to samo trebate pronaći hrabrost, a ona se krije u vama.
Vodit ću vas korak po korak kako biste osvijestili njihov utjecaj i suočili se s njim bez obzira na to jeste li trenutačno u konfliktu sa svojim roditeljima ili imate uljudan, ali površan odnos ili ih niste vidjeli godinama ili su već umrli – jedno od njih ili oboje!
Koliko god to bilo neobično, roditelji često i nakon smrti zadržavaju moć nad svojom djecom. Premda nije riječ o nadnaravnoj pojavi pa nikoga ne progone duhovi pokojnih roditelja, njihova se prisutnost zadržava u našoj psihi. Još dugo nakon smrti roditelja djecu proganjaju njihovi zahtjevi, očekivanja i nametnutost osjećaja krivnje. Tekst: ulomak iz knjige 'Otrovni roditelji' 
Foto: Shutterstock, Mozaik knjiga 

Najnovije