Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezgode s bebom: I novorođenče može pasti! Kako prepoznati ozbiljnu ozljedu?

Bebe se razvijaju mnogo brže nego što roditelji mogu pretpostaviti i postaju pokretljivije nego što se može očekivati. Stoga, jedno od neugodnijih iznenađenja je kad se tijekom presvlačenja dogodi da novorođenče padne s nekog povišenja. ...

 beba pala i plače

Dovoljno je da se okrenete kako biste dohvatili, recimo pelenu, i rukom ne pridržavate bebu, a ona učini nagli trzaj ili poktret te se u sljedećem trenutku nađe na podu. Vi ste izbezumljeni s velikim osjećajem krivnje, a beba neutješno plače. Odmah pomislite na najgore, na frakturu lubanje i teške ozljede mozga. No, srećom, bebe uglavnom prolaze bez ozbiljnijih posljedica pada.

Kako reagira beba koja je upravo pala?

Prva reakcija bebe na pad je, dakako, uznemireni plač, što je razumljivo jer je vjerojatno osjetila bol, ali se i uplašila od nagle promjene položaja. No, ako je pad prošao bez ozbiljnijih posljedica, beba će se nakon desetak minuta smiriti i nastaviti se ponašati kao i prije pada.

Koje su ozljede moguće?

Najčešće strada glava, što je potpuno logično, jer je ona najteži dio tijela. S druge strane, bebe padaju iz ležećeg položaja, bez refleksnog pružanja ruku, pa glava jednostavno pretegne. Katkad se nakon nekoliko minuta može vidjeti čvoruga - koja je, zapravo, bezazleni hematom. Veličina čvoruge ne mora ići ukorak s težinom pada pa joj ne treba pridavati veliku važnost. Ozbiljnije koštane ozljede glave su vrlo rijetke jer su kosti bebine glave iznimno su elastične, a obično strada čelo ili zatiljak budući da bebe rjeđe padnu na lice ili bočno.

Ako beba ima zubiće, ponekad mogu nastati manje ozljede jezika ili sluznice usne šupljine pa se može pojaviti i malo sukrvice u ustima. Ako krvarenje ne prestane već nakon 5-10 minuta, dobro se obratiti liječniku.

Koliko je vremena potrebno za oporavak?

Kako vrijeme odmiče, beba se vraća uobičajenim aktivnostima, traži jesti i piti, pa joj ne treba uskraćivati hranu. Naravno, ne treba joj dopustiti da se prejede - jer bi, kako smo već objasnili, to moglo izazvati povraćanje, pa eto dodatnog razloga za paniku. Golema većina beba brzo se oporavlja, obično je dovoljno od 30 do 60 minuta. To je mnogo manje vremena nego što je potrebno za odlazak liječniku - pa ne treba čuditi što bebi bude sasvim dobro kad stigne kod pedijatra, kao da se ništa nije dogodilo. Zato kod bezazlenih padova nije potrebno voditi dijete liječniku jer mu je veća trauma odlazak u zdravstvenu instituciju i pregled nego opisani pad.

I na kraju, jasno je da većina manjih padova nije opasna, ali to ne znači da djecu, pogotovo bebe, treba ostavljati da se same prevrću po krevetu. Kad prohodaju, slijedi razdoblje neizbježnih padova - koji su dio djetinjstva, pa djecu prije toga valja poštedjeti nepotrebnih ozljeda koliko je god to moguće. Nema djeteta koje nije palo, ali bi trebalo učiniti sve da se to događa što rjeđe.

Što napraviti kad beba padne?

  • Lagano i bez panike podići bebu i prigrliti je tako da joj glavica bude lagano nagnuta naprijed. Na taj će se način izbjeći udisanje sadržaja želuca u slučaju povraćanja.
  • Zatim bebu treba okrenuti prema sebi i pažljivo pogledati ima li ozljeda ili krvarenja na glavi, na usnama ili u ustima. Ne treba pritiskati i prepipavati glavicu u potrazi za polomljenim kostima (to je potpuno besmisleno).
  • Barem dvadesetak minuta nemojte bebi davati da jede i pije. Za to vrijeme poigrajte se s njom i potrudite se da zaboravi na traumu koju je prošla.
  • Ako se beba nakon 20-30 minuta ponaša kao da se ništa nije dogodilo, treba joj dati da jede ili spava ako to želi.

Kada se obratiti liječniku?

Riječ je o vrlo rijetkim situacijama, ali ih treba znati. Tada treba pribrano otići do ambulante u kojoj postoji dječji kirurg ili pedijatar.

  • Uporno povraćanje koje iscrpljuje dijete

Nije neobično da beba s lakšim potresom mozga povrati jedanput ili dvaput. Međutim, ako se to događa u seriji - beba se mora odvesti na pregled.

  • Kada beba udari u nešto oštro ili tvrdo prilikom pada, pa dođe do jakog krvarenja

Tada je nužno otići liječniku, ali prilikom transporta treba sterilnom gazom (ako je nema, dobra je i čista pamučna pelena) pritisnuti mjesto krvarenja (tako će se zaustaviti krvarenje).

  • Neuobičajena pospanost ili ako je dijete naizmjence izrazito uznemireno i ekstremno pospano - odnosno veoma se čudno ponaša

Tada je potrebno pratiti neurološko ponašanje djeteta, kako bi se isključilo ili posumnjalo na najtežu komplikaciju težih padova na glavu - krvarenje u mozgu ili iz arterija s unutrašnje strane kosti. Takva krvarenja doista su opasna za bebu, ali su iznimno rijetka. Češća su kod novorođenčadi, premda je broj takvih slučajeva zanemarivo malen jer bebe rijetko slučajno padaju, s obzirom na to da su još uvijek nedovoljno živahne. Zbog toga roditelji ne bi trebali unaprijed strahovati.

Tekst: Lucija Bogdanić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije