Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbunjeni ste oko dohrane bebe? Ove dvije nutricionistice izumile su genijalnu aplikaciju

Kad ste 'do grla' u nečemu, tada vam nerijetko padaju na pamet najbolje ideje, jer nastaju iz vlastite potrebe, želje da si olakšate funkcioniranje, činite najbolje što možete i, dakako, zadovoljite svoje emocionalne i svake druge potrebe. Tako je, priča dipl.ing.preh.teh., nutricionist Karmen Matković Melki, koja stoji i iza Definicija hrane, edukativnog i savjetodavnog centra i internetske nutricionističke enciklopedije, s kolegicom, kliničkom nutricionisticom Tenom Niseteo, osmislila 'Bebin kalendar dohrane' kad su obje bile do grla u pelenama i kašicama. Riječ je o jedinstvenoj edukativnoj mobilnoj aplikaciji za uvođenje dohrane koja na jednostavan i pregledan način predstavlja preporučen plan uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu u dobi od šest mjeseci do dvije godine života.
'Obje smo u isto vrijeme postale majke dviju prekrasnih djevojčica te smo do tada više godina intenzivno radile na nizu projekata u nutricionizmu s brojnim klijetima. Tena je doktorirala nutricionizam te radi kao pedijatrijski klinički nutricionist u Klinici za dječje bolesti, dok sam ja nutricionist u poliklinici specijaliziranoj za bolesti štitnjače te sam se usavršila u području fitofarmacije. Na porodiljnom smo se intenzivno družile s našim bebama te razmišljale kako je krajnje vrijeme da se posvetimo zajedničkom internom projektu u koji ćemo uklopiti sva naša stručna znanja i iskustvo ali i majčinsku perspektivu. Logično, prva misao je bila ono što je upravo nas u tom trenutku mučilo, a to je bilo nepostojanje relevantnog i stručnog alata o dohrani koji bi bio dostupan u obliku mobilne aplikacije. Kako nam je i naš suradnik, programer Gorjan Agačević u tom istom razdoblju postao tata, nije nam trebalo dugo vremena da se od prepoznavanja ideje krene u realizaciju…i tako je nastala aplikacija Bebin kalendar dohrane', kaže Karmen.

Aplikacija sadrži osobne iskaznice namirnica – informacije o nutritivnom sastavu, sezoni, zdravstveno benefitu, ali i alergenosti te najboljem načinu pripreme za više od 150 različitih namirnica.
Tablični prikaz svih namirnica u sklopu kalendara dohrane nudi informaciju o tome kad bi dijete moglo biti spremno za isprobavanje novih okusa, boja i tekstura.
Uz to, dostupan je niz jednostavnih recepata za pripremu ukusnih žitnih, voćnih, povrtnih, mliječnih, mesnih i ribljih kašica i jela te zdravih grickalica i sokova u preko 150 recepata za neiscrpnu kulinarsku inspiraciju.

'Osobitost aplikacije je i njena mogućnost personalizacije: upisom imena, datuma rođenja i spola djeteta aplikacija se pretvara u osobni kalendar dohrane djeteta koji će sadržavati omiljene namirnice i recepte u bebinoj listi favorita. Tražilicom se mogu filtrirati skupine namirnica prema dobi djeteta ali i prema bebinom semaforu i reakcijama djeteta na određene namirnice i jela. Također, svakodnevno mogu pristupiti online sadržaju; stručnim člancima s aktualnim temama i praktičnim savjetima o dohrani', kaže ova stručnjakinja, napominjući kako je tema dohrane uvijek bila i uvijek će biti 'vruća tema' među roditeljima. Naime, često smo svjedoci kako se trendovi u prehrani mijenjaju, pa ono što je vrijedilo nekada, sada više nije poželjno. Stoga su roditelji, očekivano, zbunjeni.

'Podneblje, tradicija i prehrambene navike obitelji, uz glavne smjernice krovnih institucija – ESPGHAN (Europsko društvo za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu) i WHO, odlučujući su faktori u odabiru prvih bebinih namirnica dohrane. Važno je naglasiti da se prema najnovijim smjernicama više ne preporučuje odgađanje uvođenja alergenih namirnica te se namirnice ponajviše uvode prema stupnju probavljivosti. U našem podneblju prva bebina hrana je voće, uz koje se uvode i žitarice, no valja napomenuti da je prehrana dojenčeta individualna i različita. Odabir i redoslijed namirnica tako se prepušta roditeljima, a ovom ulogom roditelji dobivaju odgovornost zbog čega trebaju znati da uvođenjem novih namirnica u dječju prehranu ne ''stavljaju'' samo hranu u njihov trbuščić, već ih im usađuju životne stavove kako o hrani, tako i o prehrani', naglašava nutricionisticaMatković Melki, napominjući kako kalendar dohrane služi samo kao informacija roditeljima te ga se nije nužno pridržavati. Njegov zadatak je roditeljima dati informaciju o tome kada, ako to žele, najranije neku namirnicu mogu uvesti u prehranu svojeg djeteta i time im dati podlogu za kreiranje i definiranje kalendara dohrane njihovog djeteta.

Ono što je počelo kao entuzijastični projekt između posla i brige o djeci, s vremenom je postalo najpopularnija aplikacija u Hrvatskoj među novim roditeljima, s preko 10 tisuća korisnika.
'Korištenjem aplikacije Bebin kalendar dohrane roditelji se educiraju o dohrani kroz jednostavan i slikovit pristup te osvještavaju važnost uravnotežene prehrane i zastupljenosti različitih skupina namirnica u prehrani svoje djece. Tako se pravilno uvodi dohrana, dijete ući na nove arome, okuse i teksture te se osigurava pravilan rast i razvoj kroz prehranu adekvatnu dobi i usađivanje kvalitetnih prehrambenih navika za cijeli život. Svakodnevno dobivamo brojne pohvalne komentare i poruke zadovoljnih roditelja te nam je njihova pozitivna reakcija i zahvalnost najveća nagrada i poticaj za daljnji rad.

Vrijednost 'Bebina kalendara dohrane' prepoznao je i Pampers, koji je, kaže nutricionistica, učinio aplikaciju dostupnom svim korisnicima Android pametnih telefona putem Google trgovine i putem App Store-a za iOS operativne sustave., tj. osigurao besplatno korištenje aplikacije upisom jedinstvenog koda. Kako biste preuzeli kod koji otključava cijeli sadržaj aplikacije posjetite Pampers web.
'U Pampersu smo od prvog dana suradnje naišli na sjajan odaziv i prepoznavanje važnosti aplikacije 'Bebin kalendar dohrane' kao alata za pomoć novim roditeljima koji, osim što svakodnevno brinu o njezi svoje djece, ujedno trebaju korisne i utemeljene savjete o njihovoj dohrani', kaže Matković Melki, a o daljnjim planovima kaže:

'Dobivali smo dosta upita i o razvijanju naše aplikacije za starije dobne skupine, tako da nam je u planu aplikaciju i dalje nadograđivati sadržajno i funkcionalno. Tako su u pripremi i recepti za djecu do 3. godine života, uz brojne praktične i stručne savjete temeljene na najčešćim upitima roditelja. Dodatno, od nedavno smo uveli i krivulju rasta djeteta od 0 do 5 godina za tjelesnu masu i tjelesnu visinu, gdje roditelji mogu jednostavno upisivati napredak svog djeteta te pratiti njegov rast i razvoj. Plan je da, uz podršku Pampersa Hrvatska, aplikacija dođe do što više mama, tata, baka i djedova'.

*Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Pampers Hrvatska.

Fotografije: Unsplash, Profimedia i privatni arhiv

Najnovije

Najpopularnije