Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studije pokazuju: Češće se razvode parovi koji imaju kćeri!

Unatrag 30 godina studije bilježe porast stope razvoda brakova... Neka istraživanja krenula su ispitivati različitim parametrima uzroke raspada brakova, a evo nekih zanimljivih, ali možda diskutabilnih spoznaja

razvod kćeri

Američke je sociologe zanimao fenomen razvoda u Americi, čija stopa od 1980-ih naovamo raste iz godine u godinu, pa su postavili različite sociološke parametre za najnovije studije. Jedan od parametara je bio i spol djeteta u razvedenim brakovima.

Ne biste vjerovali, ali studije su pokazale da, ako je prvorođeno dijete djevojčica, povećava se vjerojatnost da će se par kasnije razvesti.

Studija koja je objavljena u časopisu Economic Journal, međutim, razotkriva moguće uzroke pojave  takve statistike, a to je 'prirođena naklonost očeva prema muškoj djeci'.

No u knjizi 'Daughters and Devorce“ Jan Kabatek, sa Sveučilišta Melbourne, i David Fisher, s Državnog sveučilišta Georgia u Atlanti, također potvrđuju prvorođeno žensko dijete doista povećava rizik od razvoda roditelja, a te su statistike svojstvene za Ameriku, ali i Nizozemsku.

No, za razliku od prethodnog rada, njihova se studija fokusirala i na dob ženske djece kada su im se roditelji razveli. Primijetili su da se rizik od "razvoda zbog kćeri" pojavljuje tek u tinejdžerskim godinama prvorođene djevojčice, i to prije nego što napune 12 godina.

Naime, oni tvrde da se ženska djeca prije osamostaljuju od muške te da je pubertet vrlo kritično razdoblje u kojem svojom buntovnošću iskazuju neovisnot.

Ujedno, Jan Kabatek pobija prethodnu studiju, koja tvrdi da očevi više vole sinove i da je to razlog zašto se raspadaju brakovi u kojima imaju kćeri: 'Da očevi više vole sinove, sigurno ne bi čekali 13 godina da se razvedu, učinili bi to čim se djevojčica rodi'.

Umjesto toga, tvrdi on, činjenica da je rizik vezan uz tinejdžersku dob daje naznaku da se roditelji više svađaju oko odgoja kćeri tinejdžerica nego sinova tinejdžera jer one na buntovniji način pokazuju svoju neovisnost, što ujedno dovodi do nerazumijevanja partnera i razvoda.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije