Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I kad su cijeli dan s djetetom, mnoge se majke osjećaju usamljeno

Promjene u životu žene koje se dogode nakon što postane majka, itekako mogu utjecati na njezino mentalno zdravlje. Naime, mnoge se žene upravo tada počnu osjećati usamljeno

 usamljenost

Centar za Reproduktivno Mentalno Zdravlje neprofitna je udruga posvećena dobrobiti trudnica, roditelja i budućih roditelja te se neprestano dotiču važnih društvenih tema. Ovaj tjedan posvetili su onome o čemu se premalo govori, a to je izoliranost i usamljenost majki. Osim što je tom osjećaju/stanju kod mnogih ljudi, ne nužno majki niti roditelja, uvelike pridonijela pandemija, majke su dodatno opterećene raznim životnim promjenama na koje nailaze. Primjerice, povratak s rodiljnog dopusta na posao nešto što je što je malo kojoj majci jednostavno prihvatiti, to odvajanje od djeteta s kojim je provela intenzivnih šest mjeseci ili godinu dana nakon devet mjeseci 'druženja' u trudnoći, a zatim i povjeravanje djeteta na čuvanje nekom drugome... No nije im nimalo jednostavno ni kada su stalno s djecom, kao da su zarobljene u nekoj klopci uspostavljanja rutina hranjenja, mijenjanja pelena, igranja s djetetom, umirivanja, uspavljivanja... bez vremena i prilike da se posvete nečemu što ih je ranije ispunjavalo. Katkada i bez prilike da se uhvate pet minuta za sebe. 

"Većina žena kaže da majčinstvo donosi neusporedivu razinu ljubavi, radosti i povezanosti s drugim bićem. Istina je da mnoge majke doživljavaju navedene emocije, no postoji iskustvo koje prati majčinstvo, a o kojem se rijetko govori – usamljenost! Pitate se kako se netko može osjećati usamljeno kad ima dijete pored sebe 24 sata dnevno? Ako priznate da se osjećate usamljeno, da vam je dosadno ili da vam nedostaje stari život; što to govori o vama? Što će ljudi misliti?", piše Martina Blažević, mag. psych iz Centra RMZ te objašnjava da je sasvim normalno da su žene na kraju dana, koje su provele same s malim djetetom, na izmaku snaga, dok primjerice partner, prijatelji, kolege tek završavaju s poslom i imaju vremena družiti se. "To znači da su potrebe za socijalnim kontaktom i druženjem majki često nezadovoljene. Nažalost, u posljednjih godinu dana osjećaju usamljenosti i izoliranosti pridonosi i pandemija. Usamljenost se često javlja kod novopečenih majki, majki koje imaju stariju djecu te kod trudnica", govori. 

"Naime, istraživanja su pokazala da svaka treća majka potvrđuje da se osjeća usamljeno. Uzroci mogu biti različiti, no u većini slučajeva 
povezani su s osjećajem nepovezanosti s vlastitim životom prije dolaska djeteta. Kada se žene osjećaju izgubljeno negdje između onoga što su bile prije majčinstva i onoga što misle da bi trebale biti sada, mnoge se brinu da nešto nije u redu, a zapravo je osjećaj gubitka identiteta očekivan i čest osjećaj koji se javlja kod žena", tvrdi te navodi razloge koje kod majki mogu dovesti do pojave osjećaja usamljenosti. 

Oporavak od porođaja
Iako ste vjerojatno čuli da oporavak traje 6 do 8 tjedana nakon porođaja, većina žena će vam reći da se nisu osjećale tako brzo 'oporavljene+. Kada se ne osjećate dobro, manja je vjerojatnost da ćete imati energije za druženje s prijateljima i obiteljske posjete. 

Posao zamjenjuje boravak kod kuće
Ako ste radili prije rođenja djeteta, izgubili ste redovnu dozu socijalizacije, za koju se prethodno niste morali dodatno potruditi. 

Umor
Briga za dijete zauzima većinu vremena u danu što dovodi do konstantnog umora. 

Promjene u prijateljstvima
Promjene u vašem životu često za sobom donose promjene u prioritetima, vama zanimljivim temama, interesima i količinom slobodnog vremena. Vaši prijatelji bez djece možda neće uvijek biti strpljivi ili suosjećajni zašto ne možete pronaći vremena da radite stvari kao nekada. Možda se osjećate izostavljeno, čak i ako ste vi ti koji kažete 'ne' društvenim pozivima. Prijatelji vas mogu prestati tražiti da se družite s njima, a vi ih možda ne želite nazvati i pitati mogu li doći u posjet. 

Odnos s partnerom
Vrijeme s partnerom se može umanjiti nakon što dobijete dijete. 

I za kraj, magistra Blažević poručuje: "U svemu tome niste same! Zapamtite, teškoće koje doživljavate neće trajati zauvijek. Osjećaj usamljenosti važno je prepoznati te poduzeti potrebne korake kako biste ga ublažili!"

View this post on Instagram

A post shared by CentarRMZ (@centarrmz)

Tekst: Josipa Scotti Čavlina, izvor CentarRMZ
Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije