Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mora li u pubertetu izbiti rat između djece i roditelja?!

Doznajte kako spriječiti učestale razmirice i nerazumijevanje s djetetom kad uđe u pubertet. Naime, odnos s djetetom treba graditi od malena, a mi vam donosimo popis rituala koje biste trebali uvesti u svoju svakodnevicu

 rat u pubertetu

Većina djece ulaskom u pubertet u svojim roditeljima vidi 'neprijatelje', stoga je važno od malena razviti bliskost koju ni to specifično razdoblje neće moći ugroziti. Svako je dijete drugačije i dok se jedno ne može zasititi zagrljaja i maženja, drugo već nakon minutu bježi da bi se nastavilo igrati. Premda vi sami najbolje poznajete svoje dijete i njegove potrebe najbolje ćete i moći procijeniti što od vas očekuje i treba.

Mali zajednički ritali

Rituali zahtijevaju samo nekoliko minuta, no unatoč tome djetetu daju potrebnu dozu sigurnosti. Zajednički doručak ili priča za laku noć vrlo su jednostavni rituali. Možda imate igru koju igrate dok ste zajedno u kupnji u supermarketu. Izmislite samo vaše malene rituale.

Mazite se i pazite

Djeca vole tjelesnu blizinu i osjećaj zaštićenosti, no kad se roditeljima zaredaju stresni dani onda je maženja obično manje i kraće traju. Zato odvojite vrijeme za maženje, dignite se malo ranije i iskoristite to vrijeme dok ne počne dan i stres.

Zajednički obroci

Naravno da vaše dijete neće i ne mora biti konstantno u vašem fokusu, no i djeca vole da ih se uzima ozbiljno i da im se posveti vrijeme. Dobar trenutak za to su obiteljski obroci. Što je dijete danas doživjelo, što se dogodilo, što ga je razveselilo…? Iznenadit ćete se što sve možete saznati o djetetu u takvom razgovoru.

Iznimke koje život čine ljepšim

Zamislite svakodnevicu i zatim zamislite da vas netko odjednom odvede negdje na kratak odmor. Iznenađenja su uzbudljiva, raduju i ne moraju puno koštati. Umjesto ručka kod kuće, napravite piknik u parku. Umjesto gledanja televizije, navečer odigrajte omiljenu djetetovu društvenu igru. Sigurno vam mnogo toga još pada na pamet.

Dječja su djela hvale vrijedna!

Tako je jednostavno, da roditelji nekad i zaborave. Mala pohvala ili lijepe riječi usrećuju djecu. Pripazite da svako toliko djetetu kažete nešto lijepo. Veselit će ih jednostavno: ‘Volim te!’, ‘Jako mi se sviđa kako si pospremio sobu!’ ili mu pak, ako se ne vidite tijekom dana, ostavite porukicu. Lijepo ju je naći ispod jastuka ili na tanjuru sa sendvičem.

Odmorite se

Ako zapostavljate svoje želje i potrebe, nije ni čudno da ste pod konstantnim stresom ili loše raspoloženi. Djeca imaju vrlo dobre antene i osjećaju vaše nezadovoljstvo. Uzmite si vremena i malo odmorite od svega, a drugi će vam sigurno uskočiti pričuvati dijete.

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock 

Najnovije