Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Moje dijete je gej i to ne mogu prihvatiti!'

Jeste li se ikada zapitali, kako biste reagirali da vam dijete kaže da je gej?! Ili ste možda upravo to i doživjeli?! Donosimo vam rezultate istraživanja koje govori o tome kako roditelji prihvaćaju homoseksualnost svoje djece

 gay is ok

Svake godine u vrijeme Zagreb Pridea, kod nas se otvore žustre rasprave na temu LGBT osoba. I dok su ove nedavne vjerojatno svima poznate, tim više što su u cijelu priču umiješani i neki političari, mi ipak ne želimo 'politiku u našu butigu'. No to ne znači da se nećemo dotaknuti homoseksualnosti i biseksualnosti. Naime, donosimo vam istraživanja studije koja je otkrila zabrinjavajuće podatke. 

Dakle, roditeljima puno teže pada činjenica što je njihovo dijete homoseksualno ili biseksualno no što su autori ove studije očekivali. Pokazalo se da ni dvije godine nakon što je dijete otkrilo svoje ‘drugačije’ seksualne sklonosti nisu to uspjeli prihvatiti te su i tada u takvom stanju borbe sa sobom kao i prvog dana kad su saznali tu informaciju. To je prema istraživačima jako puno vremena.

Dvije godine nesređenih odnosa i neprihvaćanja djetetove seksualne orijentacije je puno i sa sobom nosi posljedice. LGBT mladi bore se s povećanim rizikom od mentalnih i psihičkih problema, a i veći je rizik da će završiti na cesti kao beskućnici, doživjeti roditeljsko zlostavljanje, ekperimentirati s drogama, patiti od depresije i biti suicidalni. Svi navedeni rizici mogu se ublažiti roditeljskim prihvaćanjem i nažalost povećati neprihvaćanjem.

U studiji autora Davida Huebnera, profesora na katedri za promicanje zdravlja i prevenciju bolesti na Sveučilištu George Washington sudjelovalo je 1195 roditelja čija su djeca (od 10 do 25 godina starosti) homoseksualne i biseksualne orijentacije. Postavljena su ima pitanja kako se osjećaju i jesu li imali poteškoća u prihvaćanju djeteta. Oko četvrtine roditelja je upravo saznalo tu informaciju u proteklih mjesec dana. Postavljeno im je pitanje "koliko vam je teško to što je vaše dijete gej, lezbijka ili biseksualac?". Odgovori su pokazali da je roditeljima u većini slučajeva teško prihvatiti tu činjenicu bilo da su tek saznali pa tako i dvije godine kasnije. Roditelji starije djece patili su više od roditelja mlađe djece. Ali dobra vijest jest ta da se patnja kod većine roditelja znatno smanjuje u roku od pet godina i da su svi rekli da vole svoju djecu.

Ipak profesor Huebner upozorava: "Dvije godine je jako dugo razdoblje u životu djeteta koje je u stresu zbog neprihvaćanja ili odbijanja od strane roditelja." Kako Huebner smatra takvo stanje množe imati znatne posljedice na djetetovo blagostanje te odnos između djeteta i roditelja. Zato prema njemu u sljedećim studijama treba obratiti pozornost na načine kako ubrzati proces prihvaćanja kako bi pomogli djeci da ostanu povezana s roditeljima i žive sretnije i zdravije živote kako privatno tako i u društvu koje također prolazi proces prihvaćanja. Za izgradnju identiteta i pronalaženje svog mjesta u društvu u odrasloj dobi, djeci je iznimno važna upravo roditeljska podrška.

Za sve skeptike, one koji proživljavaju isto, ali i sve ljude otovrena srca i uma, preporučamo film 'Molitve za Bobbyja' snimljenom prema istinitom događaju. Tema je slična ovoj obrađenoj u ovom tekstu: mladić koji spoznaje da je gej nailazi na veliki otpor u obitelji, osobito majke koja ga pokušava liječiti u crkvi. A ono što se dalje događa toliko je tužno, da ćete, vjerujemo još dugo ostati pod dojmom cijele priče. 

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock 

Najnovije

Najpopularnije