Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li što se događa kad dječja kolica prekrijete tetra pelenom u želji da bebu zaštitite od sunca?

Nerijetko viđamo roditelje koji po vrućini guraju dječja kolica prekrivena nekom improviziranom zaštitom od sunca kao što je tetra pelena. Nemojte to raditi nipošto, jako je opasno, a može biti i po dijete kobno!

 prekrivanje dječjih kolica ljeti

Nemoguće je prestati misliti na petogodišnjaka iz Knina, kojeg je otac zaboravio u autu na vrućini te je maleni preminuo. Priče o mališanima s istom sudbinom, uistinu slamaju srce i baš zato je važno ne prestati upozoravati na sve opasnosti koje nam nose ljeto i vrućine. Jedna od njih za mnoge je roditelje naizgled bezazlena i toliko često viđena da je naša dužnost pisati vam: 'Nemojte to raditi, nemojte prekrivati dječja kolica plahtama, tetra pelenama i sličnim tkaninama da biste svoje dijete zaštitili od sunca! Nemojte, opasno je!"

Naime, brojna su istraživanja pokazala da prekrivanjem kolica tkaninom u njima postaje izrazito vruće te se događa efekt termosice.  Dakle, ako je u kolicima bez prekrivanja temperatura zraka 22 stupnja, kada se prekriju ona naraste do 33 stupnja u samo pola sata. Nakon sat vremena od prekrivanja, temperatura se podiže za još otprilike 4 do 5 stupnjeva. Ako je primjerice vanjska temperatura zraka 25 stupnjeva, u prekrivenim kolicima ona može biti i do 15 stupnjeva viša, dakle bit će 40 stupnjeva. Također, s obzirom na to da je cirkulacija zraka prekrivanjem kolica smanjena, moguće su i kobne posljedice po dijete. I dok se naše tijelo hladi znojenjem, bebino to ne može te mu se tjelesna temperatura podiže i dolazi do pregrijavanja. Pregrijavanje može uzrokovati toplinski udar, koji pak može oštetiti središnji živčani sustav, mozak te može nastupiti i smrt. 

Stoga umjesto da prekrivate dječja kolica u kojima vam je beba, pronađite neke druge načine da biste dijete zaštitili od sunca. Primjerice, na kolica stavite suncobran, dijete odjenite sasvim lagano i u svijetlu odjeću, a po mogućnosti šetajte u ranijim jutarnjim ili večernjim satima kada je manje vruće. Također, neka kolica imaju mogućnost okretanja košare/sjedišta ili pak ručke u oba smjera pa ako vaša imaju tu opciju, radije to činite i po nekoliko puta ako je potrebno. Svakako vodite računa i o tome da vaše dijete dobije dovoljno tekućine. Ako još uvijek samo dojite, nemojte se začuditi ako želja za sisanjem bebe ljeti bude učestalija, upravo zbog vrućina i činjenice da to bebi jedina hrana, ali i piće koju konzimira. 

Tekst: Dunja Ladić
Foto Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije