Jedan dječak jako se bojao mraka. Nisu pomagale ni one male slatke lampice koje svijetle cijelu noć... Dolazio bi on tako u pidžamici kod roditelja i tiho se šuljao kako ne bi probudio svoju macu u noćnim lutanjima. Ujutro bi bio umoran i neispavan. No, uz razgovore, zagrljaje i priču prije spavanja, dječak je uspio svladati strah od mraka!

'Pobijediti strah - Da, to mogu ja!', prva je slikovnica koju potpisuje Antonia Hohnjec, dok je ilustracije osmislila Zrinka Šimičić. Ove dvije dugogodišnje prijateljice odlučile su same tiskati svoju prvu slikovnicu u nadi kako će pomoći  roditeljima i djeci koji se susreću sa sličnim problemima.

kako-pobijediti-strah-kod-djece-dijete-se-boji-mraka-uloga-prica-u-razvoju-djece-foto

Slikovnica ne govori samo o strahu od mraka, već o ljubavi, nježnosti, povjerenju, važnosti roditeljske potpore... Obitelj je ta koja uvijek i neupitno treba pružiti topli zagrljaj, pokazati razumijevanje, biti podrška i pružiti riječ utjehe. Slikovnica je namijenjena baš svima, bez obzira na to što je tema strah od mraka, jer se kroz nju prenosi poruka da se zapravo bilo koji strah može pobijediti!

'Svaki roditelj susreće se s raznim djetetovim strahovima i oni se ne smiju zanemarivati. Zato smo tu mi - roditelji, da uvijek i za sve budemo uz njih i pomognemo im!', smatra autorica slikovnice Antonia Hohnjec.

'Pobijediti strah - Da, to mogu ja!', topla je i istina priča u kojoj je ljubav glavni 'krivac' za rješavanje problema. 'Nježne riječi utjehe...', kako piše u slikovnici, dolaze u 'paketu' s poljupcima i zagrljajima za laku noć. 'Pričajte s djecom, budite im oslonac kad god je to potrebno. Pričajte im priče za laku noć. Pružite im snažnu potporu ako su nesigurni ili se nečeg boje te im od najranije dobi približite čarobni svijet knjiga!', složne su dugogodišnje prijateljice Antonia i Zrinka.

'Slikovnica 'Pobijediti strah - Da, to mogu ja!', dobila je pozitivno mišljenjeAgencije za odgoj i obrazovanje, odnosno, slikovnica je preporučljiva za uporabu u osnovnoškolskim ustanovama pa nas to iznimno veseli, jer smo dobili i stručnu potvrdu za svoj rad', smatra autorica Antonia Hohnjec.

Tko su dvije prijateljice koje stoje iza ove priče?

Antonia Hohnjec

Antonia Hohnjec, autorica Rođena je 16. kolovoza 1973. godine u Zagrebu, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu i Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo. Od studentskih dana pa sve do danas aktivno se bavi novinarstvom i fotografijom, a ljubav prema dječjim pričama, pogotovo pričanju priča prije spavanja, konačno je prenijela i u svoju prvu slikovnicu 'Pobijediti strah – Da, to mogu ja!'. Najsretnija je mama na svijetu jednog predivnog sina!

kako-pobijediti-strah-kod-djece-dijete-se-boji-mraka-uloga-prica-u-razvoju-djece-foto

Zrinka Šimičić, ilustratorica Rođena je 11. travnja 1974. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu pohađala je u Zagrebu gdje danas živi i radi. Ljubav prema slikarstvu i crtanju otkrila je u srednjoj školi i od tada se ne odvaja od boja i kistova!

Zrinka najviše uživa u slikanju prekrasnog cvijeća i pejzaža. Crtanje ilustracija za slikovnicu 'Pobijediti strah - Da, to mogu ja!', za nju je predstavljao pravi izazov koji je uspješno realiziran! U nečemu posve drugačijem i novom, kao što je ova slikovnica, Zrinka je pronašla inspiraciju i otkrila da se sve može kad se hoće!
naslovnica slikovnice
Prvo je izdane ove slikovnice tiskano u nakladi od 500 primjeraka. Cijena slikovnice iznosi 30,00 kn i može se naručiti preko stranice Čitaonkica na društvenim mrežama Facebooku i Instragramu.

Tekst: Antonia Hohnjec

Foto: Pivatni arhiv