Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljetne igre nisu klincima samo zabavne, one potiču razvoj fine motorike!

Od crtanja kredom do ljuljana na penjalicama, ljetna igra može pomoći vašoj djeci da razviju finu motoriku

Iako se pojam fine motorike najčešće poistovjećuje s motorikom ruku i prstiju na rukama, odnosi se i na pokrete jezika i malih mišića lica, tj. svih zglobova, kostiju i mišića. Da bi dijete razvilo finu motoriku i s lakoćom obavljalo svakodnevne zadatke,potrebno je od rođenja uvježbavati različite motoričke zadatke, kroz zabavu i igru.

Osim što razvojem fine motorike potičemo i razvoj obližnjih područja koja upravljaju razvojem govora, a razvoj fine motorike djeci omogućava da čim prije samostalno obavljaju svakodnevne radnje (oblačenje, vezanje cipela, zakopčavanje gumbova, rezanje škarama, guljenje naranče, korištenje pribora za jelo…).

Kako je finu motoriku vrlo važno razvijati od najranije dobi, predlažemo vam neke ljetne aktivnosti u kojima će mala djeca uživati, a ujedno će im pomoći da razviju snagu u svojim prstićima, rukama, zapešćima, podlakticama…

Crtanje kredom i prskanje vodom dio je zabave za ljetnih mjeseci. No dok su vaša djeca mokra i kreativna, također razvijaju finu motoriku.

Kako bi bila uspješna u finim motoričkim zadacima, potrebno je i da razviju snagu u prstima, rukama, zapešćima i podlakticama, jednako kao i koordinaciju između vida i pokreta. Postoje mnoge ljetne aktivnosti u koje možete uključiti svoje dijete, a da uopće neće biti svjesno da radi na razvoju svojih vještina.

 balončići

1. Puhanje balončića od sapunice Puhanje balončića od sapunice i potom hvatanje te ‘razbijanje’ jednim prstom razvija koordinaciju vida i pokretljivosti prstiju, i to svakog posebno.

2. Igra u pijesku Djeca ljeti obožavaju igrati se u pijesku, kopati, graditi… Stoga, pustite dijete u pijesak u slobodnu igru. Dok se u pijesku igra, dirajući ga prstima, dijete razvija pokretljivost, a prebacujući pijesak iz jedne posude u drugu, potiče dijete na micanje ruku te mu se jačaju podlaktice, danovi i zapešća.

3. Crtanje kredom Svako crtanje razvija finu motoriku prstiju, a kada klinci crtaju kredom po podu, razvijaju snagu u rukama, kreću se, razvijaju percepciju i kreativnost.

4. Cijeđenje spužve Jednu kantu napunite vodom, a druga neka bude prazna. Dajte djetetu veliku spužvu. Neka zaroni spužvu duboko u vodu dok se ne natopi, a potom neka je iscijedi u drugu, praznu kantu. Možete organizirati natjecanje ako je više djece u igri. Ova igra jača podlaktice, ruke i prste, a jako je zabavna, pogotovo ako je jako vruće.

5. Bojenje! Uzmite vodene bojice, pronađite kamenje različitih veličina i pustite dijete da izrazi svoju kreativnost bojenjem kamenčića. Bojenje je izvrstan način da se razvije fina motorika potrebna za pisanje.

6. Ljuljanje na penjalici Hvatanje I ljuljanje na penjalici je naporno za prstiće, ruke i ramena te razvija snagu kod djece.

7. Vodene bitke! Vodeni pištolji, boce napunjene vodom, gađanje balonima ispunjenim vodom… Jako zabavno, a dijete razvija mišiće u rukama i jača prste, a za vrućina se i rashladi.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije