U slučaju da ste propustili temu o tome kako svojoj kćeri objasniti što je to menstruacija i kako joj zapravo pomoći u toj osjetljivoj fazi odrastanja, možete ju pročitati ovdje! No jeste li ikada o toj temi razgovarali sa svojim sinovima? Jesu li vam ikada uletjeli u toalet u 'nezgodnom' trenutku? Jesu li vas ikada pitali zašto nosite 'pelene', boli li vas kad krvarite i zašto uopće krvarite? I što ste odgovorili? 

Čak i ako smo otvoreni u komunikaciji sa svojom djecom i razgovaramo o svemu, uvijek će se dogoditi one nepredviđene stvari, koje će otvoriti neke nepredviđene, a tako važne teme. Upravo takva je i tema o menstruaciji, o kojoj trebamo razgovarati ne samo s kćerima, već i sa sinovima. Trebamo im približiti što nam se to svakog mjeseca događa i to ne samo da bi znali da je s nama sve u redu, da je s njihovim sestrama sve u redu, već i da bi se znali odnositi prema djevojčicama oko sebe, kada imaju 'one dane u mjesecu'... 

Trostruka mama Jasmina Hadela, inače specijalistica za roditeljstvo i rani razvoj u djetinjstvu koja na Instagramu dijeli sjajne savjete o roditeljstvu, sa svojom djecom nema tabua. Ipak, ova joj se tema nekako iznenada nametnula, a ona je svome desetogodišnjaku tako dobro objasnila što je to menstruacija, da to jednostavno morate pročitati! Također, ono što posebno oduševljava jest savjet koji mu je na kraju dala, o tome kako se treba odnositi prema djevojčicama kojima se za menstruacije dogodi 'nezgoda'. 

"Koliko jasno s djecom komuniciramo neke stvari? Neke jako bitne stvari. Razmišljala sam o ovoj temi dva mjeseca. Kako potpuno podržavam Antonellin rad iz @roditeljisasvrhom i njezin otvoren pristup prema svim 'tabu' temama, tako sam i sama od nje puno naučila kako s djecom komunicirati vezano uz to.

Prije dva mjeseca najstariji sin dolazi blijed u dnevnu i pita: "Tko je zadnji bio na wc-u?" Ja mu odgovaram da ne znam, onako zadubljena u laptop i ni na kraj pameti mi ne pada zašto sad ima veze tko je zadnji bio tamo.
On nastavlja: "Dobro pa daj se sjeti, jesi ti možda bila. Ono skroz zadnja, jesi ti bila?"
Podižem pogled s laptopa i sine meni što bi njega moglo mučiti. "Pa možda sam bila, ne znam, doista, a reci mi zašto? Je li netko ostavio prljav wc?"
On odgovara, blijed i zbunjen: "Ne, nije povuklo do kraja papir, a na papiru je krv. Mama, JESI LI BOLESNA, HOĆEŠ LI UMRIJETI?"

E sad je to bio tren kad sam shvatila da ipak nisam objasnila u potpunosti što je menstruacija. Mogla sam mu reći nek ne glumi i nek se makne i da nije to ništa, ali eto ipak sam i sama nešto naučila i reko dosta je, nema te što biti sram.

Objasnila sam: "Žao mi je što te zabrinula krv, imam menstruaciju, a to znači da par dana krvarim i to je normalan prirodan ciklus kod žena." Pokazala sam mu kako lijevo i desno imam jajnike i kad nema bebe onda je tu menstruacija.

Slušao je pozorno i na kraju samo završio: "A boli li to kad ti ide krv?"

Rekla sam: "Ne boli me krvarenje, ali me nekad bole leđa i trbuh, što nije ništa strašno, sve ovisi kako sam se zadnjih par dana hranila i koliko sam bila fizički aktivna."

Bio je jako zadovoljan odgovorom i jučer kad mi je trebao uložak bez problema mi je donio torbicu i pitao me trebam li još kakvu pomoć.

Koliko je 10 minuta razgovora promijenilo sve.
Na kraju sam mu rekla: "Ako ikad vidiš neku djevojčicu s krvavim hlačama, priđi k njoj, dodaj joj vestu ili majicu nek se ogrne i reci da se ne prestraši."

Pričate li vi s djecom o menstruaciji? Bilo da ste roditelj ili ako radite s djecom", napisala je Jasmina, koja koja uz desetogodišnjuaka, devetogodišnjaka i petogodišnjakinju, uspješno vodi privatan posao u sklopu kojeg provodi razne edukacije, o kojima više možete doznati ovdje!

View this post on Instagram

A post shared by RODITELJstvo|BiznisUedukaciji (@jasmina_hadela)


Tekst: Josipa Scotti Čavlina 
Fotot: Shutterstock