Otkako je našim životima zavladala pandemija, neprestano slušamo upozorenja o tome da trebamo redovito prati ruke, a svi se još sjećamo prošle godine kada je u jednom trenutku zavladala nestašica dezinfekcijskih sredstava. Osim što smo nekoliko mjeseci morali biti samo doma, stalno čišćenje je kod mnogih bilo pri vrhu liste prioriteta. Sasvim dovoljno da to na svojoj koži osjete najmlađi. A svi znamo da odrastanje u sterilnim uvjetima za njih nikako nije dobro. Jer, ubijajući štetne mikroorganizme, zapravo ubijamo i one koji su za nas dobri. No nije to problem koji se pojavio tek nakon pojave COVID-a, već problem modernog doba kada su i bolesti poput astme, alergija, dijabetesa... postale učestalije. Djeca su jednostavno izoliranija od utjecaja mikroba, a premalo igranja vani, u zemlji, blatu, pijesku, na travi... također utječe na nedovoljno bildanje njihova imuniteta. Mnogi roditelji čija se djeca i igraju vani, u svakom trenutku imaju spremne vlažane maramice da bi im prebrisali ruke i lice... I premda vam nipošto ne želimo reći da je primjerice ok da jedu s prljavim rukama, ono što svakako želimo jest da znate da im neće biti ništa ako se to i dogodi. Nipošto ne trebate očajavati ni ako vam dijete pojede hranu s poda. Jer sve je to u službi jačanja imuniteta. 

Znaju to dobro roditelji više djece, jer već , a s trećim i svakim sljedećim steriliziranje duda, bočica i svega što im djeca tek trebaju dotaknuti, s vremenom je postalo prošlost. Jer tko bi još i to sve stigao, zar ne?! Uostalom, pravdanje pravilom 5 sekundi, sjajan je izgovor za one koji se nad takvim njihovim 'nonšalantim' ponašanjem zgražaju. Naime, pravilo je to koje kaže da je sasvim uredu pojesti hranu koja je manje od toga bila na podu, a prema nekim istraživanjima, određene namirnice mogu stajati na podu puno duže nego što se do sada mislilo, prije nego se bakterije počnu nakupljati. Naravno, to ne znači da trebate baciti hranu na pod i onda ju pojesti ili dati djetetu da pojede, ali ako vam ispadne kruta, suha hrana, kao što su kolačići, biskvit, suhi tost ili sendvič, možete ih podići tijekom 30 sekundi i pojesti bez opasnosti za vaše zdravlje. Naime, šanse da se razbolimo od hrane koju podignemo s poda vrlo su niske, no nisu sve površine na koje padne hrana jednako čiste, a samim time i jednako bezopasne. Dok većina ljudi misli da tepisi često sadrže više grinja i bakterija od bilo koje druge površine, tepih je obično najčišća površina na koju hrana može pasti. Laminat, parket i pločice najgore su površine na koju hrana može pasti. Ovo se pravilo također ne odnosi na mokre i ljepljive namirnice, poput kuhane tjestenine. Takva hrana postane puna bakterija već nakon par sekundi pa ju je najbolje baciti nakon što padne na pod. 

No puno važnije od toga dogodi li vam se da vaše malo dijete pojede nešto s poda, jest kakva je njegova prehrana inače, koliko boravi na svježem zraku, igra li se dovoljno u prirodi i dopustite li mu da se zaprlja, skače po kišnim lokvicama... baš kako bi i trebalo te da ne sterilizirate sve prije nego li dotakne, već mu usadite sasvim normalne higijenske navike.  

dopustate-li-djeci-da-jedu-s-poda

s drugim postali su opušteniji

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock