Jedna od gorućih tema modernog roditeljstva, pogotovo u vrijeme pandemije, kada smo više-manje osuđeni na online život, upotreba je pametnih telefona u krugu obitelji i koliko je štetno za djecu provoditi većinu slobodnog vremena na mobitelu.

Svjetski ugledni psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik Manfred Spitzer u svojoj je knjizi Epidemija pametnih telefona, a koja je objavljena u Nakladi Ljevak, upozorio na opasnosti prekomjerne uporabe pametnih telefona te ukazao na to kako su pametni telefoni u posljednjih desetak godina drastično promijenili našu svakodnevnicu, i to često s vrlo negativnim posljedicama, kao što su ovisničko ponašanje, kratkovidnost, anksioznost, depresivnost, pretilost, povećano rizično ponašanje u prometu, povećano rizično spolno ponašanje, poremećaji spavanja, izravno narušavanje sposobnosti razmišljanja i posljedično smanjenje kvocijenta inteligencije, narušavanje povjerenja, problemi identiteta. Dakle, popis je poduži.

O tome kakve negativne posljedice po djecu može imati prekomjerna uporaba mobitela, govori poglavlje iz knjige Epidemija pametnih telefona, a mi ga prenosimo u cijelosti: Ovo potvrđuje naše najgore strahove, pogotovo ako se osvrnemo i na konzumaciju medija kod djece i mladih. Ona ima negativne učinke na razvoj djece, što su nedavno pokazala dva njemačka istraživanja. Studija BLIKK provedena je u 79 njemačkih pedijatrijskih i adolescentskih medicinskih praksi na 5573 djece i adolescenata (i njihovih roditelja) te su rezultati odgovarajućih ispitivanja objavljeni s rezultatima upitnika. Najznačajniji rezultati su sljedeći:■ 70% djece vrtićke dobi koristi pametni telefon svojih roditelja više od pola sata dnevno.■ Postoji veza između intenzivne uporabe medija i poremećaja u razvoju djece. Oni ovise o dobi i mogu se opisati kako slijedi.■ Majke koje koriste pametni telefon dok doje dijete (dob: 4 tjedna do 12 mjeseci) imaju više poteškoća s hranjenjem i djecom koja spavaju nemirnije.■ Uporaba pametnih telefona kod djece od 2 do 5 godina starosti ide ruku pod ruku s poremećajima koncentracije i poremećajem jezičnog razvoja.■ Kod djece od 8 do 14 godina starosti uporaba pametnih telefona uzrokuje probleme s koncentracijom i pretilost. ■ Kod adolescenata (13 – 14 godina) također dolazi do problema sa samoregulacijom uporabe pametnog telefona i interneta.Jednogodišnja longitudinalna studija LIFE Child na ukupno 537 predškolske djece u dobi od dvije do šest godina iz dječje ambulante u Leipzigu objavljena u svibnju 2018. imala je slične uznemirujuće rezultate:■ Uporaba pametnih telefona kod predškolske djece značajno se povećala između 2011. i 2016. godine.■ Pametne telefone u većoj mjeri koriste djeca iz obitelji s niskim primanjima.■ Što su više djeca od 2 do 6 godina radila s računalima i internetom pri prvom prikupljanju podataka, to je vjerojatnije da će imati problema s drugom djecom godinu dana kasnije i manje prijatelja u usporedbi s djecom koja ne koriste digitalne medije.■ Za djecu koja provode puno vremena s pametnim telefonom vjerojatnije je da će patiti od hiperaktivnosti i poremećaja spavanja godinu dana kasnije.■ Također nailaze na velike poteškoće u školi, posebno u matematici.■ Djeca koja su imala poteškoće u odnosima s drugom djecom pri prvom prikupljanju podataka, godinu dana kasnije provode više vremena koristeći računala, internet i pametne telefone.Za djecu uporaba medija rezultira istim začaranim krugom kao i kod roditelja: veće poteškoće na društvenom području uzrokuju veću potrošnju medija, a to zauzvrat vodi do većih poteškoća na društvenom području!Rezultati oba istraživanja jasno pokazuju da pametni telefoni štete djeci ne samo u SAD-u, nego i u Njemačkoj. Tako da ne možemo reći da je konzumacija medija mnogo izraženija u Sjedinjenim Državama, da je kod nas sve puno 'umjerenije' i da se nemamo čega bojati.
epidemija pametnih telefona

Tekst: Sanja Matasić/citat iz knjige 'Epidemija pametnih telefona', autora Manfreda Spitzera

Foto: Shutterstock