Jeste li znali da se djetetove prehrambene navike formiraju još u maternici pa potom tijekom dojenja?  Osim što je majčino mlijeko najzdravija opcija prehrane novorođenčeta, dojenje utječe i na formiranje budućih prehrambenih navika. Sigurno se pitate kako…

Tijekom prve godine života dijete stječe mnoge obrasce pa tako i prehrambene koji će, dakako, ovisiti i o prehrambenim navikama roditelja, a pogotovo majke.

Dok je u maternici, dijete doživljava razne okuse hrane koju njegova majka konzumira tijekom trudnoće, a koje prima kroz posteljicu.

No kada majka rodi i počne dojiti dijete, tek je tada njezina prehrana presudna za razvoje djetetovih osjetilnih pupoljaka. O tome svjedoči nekoliko studija provedenih na djeci koja su previše izbirljiva kad je hrana u pitanju. Jedno je istraživanje pokazalo da djeca koja su dobivala adaptirano mlijeko u dobi do 6 mjeseci, imaju 2, 5 puta veće šanse za stvaranje lošijih prehrambenih navika u kasnijem djetinjstvu nego ona koja su konzumirala majčino mlijeko.

Naime, majčino mlijeko nije uvijek istoga okusa, ovisi o tome čime se majka hrani, a dječje osjetljivo nepce itekako percipira različite nijanse okusa u majčinu mlijeku. Budući da je izloženo širem izboru okusa, postaje otvorenije prema različitoj hrani, a ne samo slatkim okusima koje najlakše prihvaćaju djeca.
dojenje-usvajanje-zdravih-prehrambenih-navika-kod-djece-prehrana-u-trudnoci-foto
Studija, provedena u Americi tijekom 8 godina, uzela je kao uzorak skupinu djece koja vole jesti voće i povrće i skupinu djece koja odbijaju jesti voće i povrće. Utvrđeno je kako su ljubitelji povrća i voća bili dojena djeca tijekom svoje prve godine života, dok je u drugoj skupini većina djece tijekom svoje prve godine bila hranjena mliječnom formulom.

Kada se mama hrani raznovrsno, kroz svoje mlijeko daje djetetu određeni raspon okusa pa se ono, kada prijeđe na kašice i krutu hranu, neće iznenaditi različitim okusima nego će ih lakše prihvatiti.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock