Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Je li vrijeme za kućnog ljubimca? Što ako vam kažemo da mogu utjecati na uspjeh vašeg klinca u školi!?

Brojne su prednosti koje kućni ljubimci mogu imati za odrastanje djeteta, a jedna od njih tiče se i uspjeha u školi

 djevojčica čita psu

Većina djece u nekom trenutku djetinjstva požele imati kućnog ljubimca i to uglavnom psa. I dok se nekima želja usliši, tu su i roditelji koji u svoj svakodnevni ritam teško mogu uklopiti još jedno biće, koje itekako zahtijeva pažnju i brigu. I doista, odluka o tome imati ili ne kućnog ljubimca, nipošto se ne donosi ishitreno, niti samo na osnovu toga što bi ga djeca tako rado voljela imati. Ako se pak odlučitite udomiti ili kupiti primjerice psića, svakako unaprijed odredite pravila koja se tiču brige o njemu. Tko će ga i kada izvoditi u šetnju (ako su djeca starija i mogu izlaziti van bez vaše pratnje), tko će preuzeti brigu oko hrane i pića... Također, objasnite djetetu da pas nije igračka, osobito ako imate mlađe dijete te ih oboje naučite socijalizaciji da bi njihova ljubav bila zajamčena. 

A ako vam kažemo da pas ili mačka itekako mogu utjecati na uspjeh vašeg djeteta u školi, hoćete li biti bliže odluci da ipak nabavite kućnog ljubimca?

Naime, brojna su istraživanja pokazala da kućni ljubimci, u prvom redu psi i mačke, pomažu djeci da lakše čitaju i poboljšaju razne kognitivne sposobnosti.

Tako je, primjerice, studija provedena na UC Davis School of Veterinary Medicine pokazala da djeca koja čitaju kućnom ljubimcu puno lakše svladavaju školsko gradivo. Sama djeca su objasnila da se u društvu svog psa ili mačke osjećaju opuštenije pa im je lakše čitati ljubimcu nego, primjerice, roditelju ili učitelju.

Isto je istraživanje pokazalo da životinje djeci pomažu u razvijanju neverbalnog načina komunikacije, što su potvrdile brojne druge studije koje su zaključile čak i da djeca koja su odrasla uz kućnog ljubimca imaju veći kvocijent inteligencije!

Tu su i brojne druge prednosti odrastanja uz kućnog ljubimca. Primjerice, kako su pokazala istraživanja, mlađe odrasle osobe koje su tijekom svog života skrbile za ljubimca pokazuju veće zanimanje za aktivnosti u kojima se nekome pruža pomoć ili usluga, posebno ako je član zajednice, obitelji ili u uskom krugu prijatelja. Takvim osobama su te osobine izraženije što su aktivnije sudjelovale u brizi za ljubimca. Nadalje, visoka razina povezanosti sa životinjama pojačava društvenost, suosjećanje i samopouzdanje. 

Dakle, pregršt je uloga koju životinje imaju u našim životima, pogotovo u mladosti, a samim time i razloga da svoju obitelj obogatite novim, čupavim članom!

Tekst: J. S. 
Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije