Iako nam se bliži proljeće, ljepši i duži dani, a djeci se pruža mogućnost boravka vani na otvorenome, potrebno je razmotriti i načine kako im osmisliti dovoljno tjelesne aktivnosti i u zatvorenome. Jer, bit će kišnih dana, dana kada jednostavno od obaveza nećete pronaći vremena za igru na svježem zraku.

Nije samo kvalitetan san razlog zbog kojeg djeca tijekom dana trebaju biti dovoljna aktivna da bi potrošila sav višak energije. Dovoljno aktivne igre, dokazano je, poboljšava njihove kognitivne sposobnosti, učenje, a djeca postaju kooperativnija. Naravno, fizičko je kretanje preduvjet da budu tjelesno zdrava, ali i najbolja prevencija od pretilosti.

Djeca predškolske dobi trebaju minimalno 180 minuta dnevno tjelesne aktivnosti, dok djeca od 7 godine pa do puberteta trebaju 60 minuta dnevno tjelesne aktivnosti jačeg intenziteta.

Donosimo vam 10 aktivnosti koje možete uvesti kroz igru, ako je vani ružno vrijeme ili ako ste procijenili da se vaš predškolac nije dovoljno kretao.

1. Smrznuti ples Tko ne voli dobar plesni party? Ova je igra vrlo jednostavna: odaberite omiljene pjesme i pustite glazbu. Neka plesni party počne! U trenutku kada dežurni DJ zaustavi glazbu, svi moraju ostati na svojim mjestima – zamrznuti! Ova igra dobra je i za djecu i za roditelje, razgibajte se zajedno!

2. Naučite neke plesne pokrete! Danas na YouTubeu možete pronaći baš svašta. Igrica Fortnite jako je popularna među djecom pa neka vježbaju pokrete iz igrice. Ili, možete zajedno pokušati svladati poznati ‘moon walk’! Mogućnosti su bezbrojne!

3. Odbojka balonima! Improvizirajte mrežu tako što ćete zavezati komad špage između dva stolca. Potom napušite balone i zaigrajte odbojku. Zabavno je i za djecu i za roditelje!

4. Vježbajte uz priču! Vrijeme za priču ne mora biti samo dio rituala za spavanje. Odaberite priču koja ima neku riječ s učestalim ponavljanjem. Na primjer, odaberite riječ ‘čizma’ ako čitate ‘Mačak u čizmama’. Svaki put kada pročitate tu riječ, neka djeca naprave 5 čučnjeva ili 5 ‘jumping jackova’.

5. Nogomet u hodniku Nije vam potrebno nogometno igralište da biste zaigrali nogomet. Počnite tako što ćete na suprotnim krajevima hodnika ljepljivom trakom obilježiti dva gola, a lopta vam može biti i čarapa smotana u lopticu ili zgužvani papir omotan ljepljivom trakom. Podijelite se u dva tima i igra može početi!

6. Igra raka Kada vas ružno vrijeme stjera među četiri zida, vrijeme je za igru raka. Naučite svog klinca da hoda kao rak, dlanovi i stopala su na podu, stražnjica i trbuh su podignuti prema gore (pozicija kao most, ali se dijete ne izvija u luk, trbuh je okrenut prema stropu), a da bude još zabavnije, neka na trbuh stavi plišanca i pokuša hodati kao rak po prostoriji a da plišanac ne padne. Ili, još zabavnije, i vi se uključite u igru te organizirajte utrku malih rakova.

7. Hula-hup Ako imate dovoljno mjesta između namještaja da dijete zavrti stari dobri hula-hup, okušajte se u ovoj igri. Ova igra je idealna za jačanje trbušnih i leđnih mišića vašeg mališana, a uz to razvija I koordinaciju pokreta.

8. Utrka nožnim prstićima Uzmite dvije velike plastične zdjele. Jednu napunite vodom i unutra stavite pikule, a možete i grah. Neka dijete pokuša nožnim prstićima dohvatiti pikule ili grah i prenijeti ih u drugu, praznu posudu. Ova igra može biti jako zabavna, ali i jako mokra, pa ispod zdjele s vodom postavite veliki ručnik ili plastičnu foliju.

9. Skakanje po krevetu Za ovu igru potrebna vam je samo jaka konstrukcija kreveta. Pustite djecu da skaču po krevetu I potroše višak energije. Klinci to obožavaju!

10. Kružni trening za klince Možete uključiti malo i fitnesa. Unutar prostorije odredite nekoliko fitnes stanica, a na svakoj se izvodi jedna vježba. Tako na jednoj stanici dijete može raditi čučnjeve, na drugoj jumping jackova, na trećoj samo trčati u mjestu, a sve začinite zabavnom glazbom.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock