Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada će cjepivo protiv korone biti dostupno djeci? Zna se sigurno dokad neće...

Dok smo u žarištu pandemije covidom i većina je svjetskih zemalja u lockdownu, kao izlaz za slobodu mnogi vide cjepivo na kojemu rade farmaceutske tvrtke Pfizer i Moderna pa je svaka vijest o tome više nego dobrodošla.

 covid cjepivo za djecu

Malo smo ‘prosurfali’ stranim portalima i pronašli neke zanimljivosti koje bi vas možda, kao roditelje ili čak buduće roditelje, mogle zanimati. Dvije farmaceutske tvrtke, Pfizer i Moderna navodno su razvile cjepiva koja su vrlo uspješna u preveniranju virusa COVIDA-19, a njihova je učinkovitost u suzbijanju bolesti 94-95%. 8. prosinca 2020. cjepivo je primio prvi pacijent u Britaniji, a u SAD-u 15.12.2020. Prema deklaraciji cjepiva, Pfizerovo je cjepivo odobreno od strane FDA te je potvrđeno da djeluje 95%, i to sedam dana nakon primitka druge doze.

Kako djeluje COVID cjepivo?

Cjepivo protiv korone je noviji tip cjepiva, još nazivano mRNA cjepivo. Iz CDC-a objašnjavaju, ‘Kao okidač za imunološki sustav, mnogim se cjepivima u naša tijela injektiraju oslabljeni uzročnici bolesti, ali to nije slučaj s tipom mRNA cjepiva. Umjesto toga, ova cjepiva ‘uče’ naše stanice da proizvedu protein – ili čak samo dio proteina – koji potiče odgovor imuinološkog sustava unutar našeg tijela. Taj odgovor imunološkog sustava stvara antitijela koja nas štite od zaraze ako pravi virus uđe u naš organizam.’

Dakle, važno je, kako tvrde zagovornici cijepljenja, što:

  1. Cjepivom protiv COVIDA u organizam se ne unosi živi virus.
  2. Cjepivo protiv COVIDA ne mijenja strukturu ljudske DNK, čak niti ne dolazi u doticaj sa staničnim jezgrama (gdje se nalazi DNK).

Cjepivo, da bi bilo učinkovito, prema preporuci proizvođača, treba primiti u dvije doze, s tri tjedna razmaka. Trenutno nije poznato kolika je trajnost imuniteta.

Kada će cjepivo biti dostupno za djecu?

Stručnjaci vjeruju, prema The New York Timesu, da prvo cjepivo za djecu neće biti dostupno prije rujna 2021. godine. Budući da sadašnja ispitivanja trenutno ne uključuju djecu mlađu od 12 godina, Pfizerovi farmaceuti rade na razvoju cjepiva za djecu stariju od te dobi. Iako su znanstvenici optimistični što se tiče sigurnosti cjepiva za djecu, trenutno još nemaju dokaze koji to potkrepljuju.

Izvještaji FDA-e od 8. prosinca  kažu kako ‘trenutno ima premalo podataka o djelovanju cjepiva da bi se moglo zaključiti o njegovoj sigurnosti za djecu mlađu od 16 godina, trudnice i dojilje, ali i osobe s autoimunim bolestima'.

Iako djeca nisu još uključena u istraživanja, Američko društvo pedijatara inzistira na probnom cjepivu na djeci, a predsjednica Sally Goza je napisala: ‘Ako ubrzo ne uključimo djecu u ta istraživanja, doći će do situacije da ta populacija neće na vrijeme biti u mogućnosti primiti cjepivo koje im može spasiti život. To možemo nazvati nesavjesnim ponašanjem.’

Također je dodala: ‘Od početka pandemije ovim je virusom zaraženo više od milijun djece, a djeca pate još na bezbroj drugih načina, što uključuje nedostatnu edukaciju, izbjegavanje socijalnih kontakata, koji su presudni za njihov razvoj, ali i manje im je dostupna medicinska pomoć. Nepravedno je staviti im toliki teret na leđa, i ne omogućiti im dobrobiti cjepiva.’

S druge strane, Yvonne A. Maldonado, jedna od vodećih ljudi u AAP Committee on Infectious Diseases, zabrinuto tvrdi: ‘Kako bi roditelji bili sigurni kakvo cjepivo daju svojoj djeci, moramo provesti istraživanja koja sa sigurnošću pokazuju jesu li ta cjepiva sigurna i učinkovita za djecu. A takva istraživanja zahtijevaju vrijeme, pa nismo sigurni hoće li cjepivo biti spremno do početka sljedeće školske godine.’

Sve u svemu, stručnjaci se slažu u jednome, dokle god djeca ne prime cjepivo protiv COVIDA, pandemija će i dalje postojati.

Što se tiče trudnica, one još nisu uključene u istraživanja, pa iako su neke odlučile primiti cjepivo, FDA im ne preporučuje cijepljenje u ovoj fazi istraživanja cjepiva i njegovih nuspojava.

Nus-pojave cjepiva koje su trenutno potvrđene:

  • bolnost na mjestu uboda
  • crvenilo na mjestu uboda
  • blaga temperatura
  • glavobolja
  • blaga bol u tijelu

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije