Vaš je jednogodišnjak žedan, ali mu ne želite ponuditi voćni sok, jer je već popio dovoljno soka.  Voćni nas sokovi mogu zavarati jer o njima uglavnom razmišljamo kao o zdravijoj varijanti pića, ali  sadrže visok udio šećera, što utječe na dječji metabolizam.

Stoga, vjerojatno biste kao roditelj željeli znati koja su pića zdrava i ukusna i koja možete ponuditi umjesto vode ili mlijeka svome djetetu.

Primjerice 100% cijeđeni sokovi su zdrava varijanta, ali ničega nije dobro previše, a vaše bi dijete trebalo u svoj organizam uravnoteženom prehranom unositi dobar omjer hranjivih nutrijenata i vitamina.

Sokovi i ostala pića najčešće postanu zamjena za zdrav obrok kada nas preuzme užurbani način života. Evo nekih savjeta o zdravoj i uravnoteženoj prehrani za vašeg mališana.

Zdrave preporuke!

  • Ne brinite previše o tome koliko vaše dijete jede, jest će kada bude gladno.
  • Nemojte trošiti energiju na uvjeravanje djeteta da pojede neku namirnicu ako ne želi. Pustite! Budete li previše inzistirali, dijete će se samo još više opirati!
  • Odmalena dijete učite zdravim prehrambenim navikama: nudite zdrave izbore namirnica, servirajte obroke za stolom, pojedite obrok zajedno, kao obitelj.
  • Ponudite različite vrste namirnica.
  • Ponudite hranu koju mala djeca mogu jesti samostalno..
  • Pobrinite se da svaki obrok bude uravnotežen: da se sastoji od proteina, vlakana, povrća/voća i ugljikohidrata.
  • Prema istraživanjima, dijete u dobi od godinu do dvije, trebalo bi piti 5 dcl mlijeka dnevno, a ta količina mu zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom D i kalcijem.
obitelj pije smoothie

Pića koja možete ponuditi svome mališanu!

Mlijeko!

Mlijeko je odlična namirnica za djecu u razvoju. Kalcij i D vitamin pomažu razvoju koštanog tkiva i zuba. Zaboravite na čokoladno mlijeko – ono je puno dodanih šećera i masnoća. Ako je vaše dijete alergično na kravlje mlijeko, možete mu u zamjenu dati kozje, zobeno ili pirovo.

Voda!

Voda je savršeno piće. Nema šećera, nema masti, nema kalorija. Ako vaše dijete ne voli čistu vodu, možete je oplemeniti limunom, narančom (iscijediti par kapi), mentom, krastavcem.

Pića koja možete umjereno ponuditi!

100% cijeđeni sok!

Sve dok svome mališanu dnevno dajete do 2 dcl cijeđenog soka, može! Ovisno od kojeg je voća ili povrća, u cijeđeni sok može biti bogat izvor željeza, magnezija i vitamin, a možete ga razrijediti i s vodom.

Smoothieji!

Smoothieji se smatraju zdravim izborom, i jesu. No mogu biti prava kalorijska bomba, zato, oprezno s njima. Odaberite smoothie u kojem je kombinacija voća i nekog povrća, možete ga pripremati s vodom, mlijekom ili jogurtom.

Pića koja ne biste trebali davati svome mališanu!

Gazirane sokove!

Dajući svome djetetu gazirani sok, jednako je kao da ste mu ponudili 5 žlica šećera. Vitaminske vode, gazirani sokovi i energetska pića sadrže velike količine šećera i valja ih izbjegavati. Također, uzrokuju pretilost, kako u djece tako I kod odraslih.

Pića koja sadrže kofein!

Takva pića mogu loše utjecati na san vašeg djeteta. Jeste li svjesni da kofeina ima i u hladnome čaju, gaziranim sokovima, aromatiziranoj vodi i energetskim pićima?

Tekst: S. M.

Foto: Profimedia