Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vau, vau, ja bih van: Ove su pasmine idealne za obitelji s djecom!

Psi su idealni kućni ljubimci za obitelji s djecom, no pri izboru svakako treba paziti na karakter i osobine određene pasmine

 pas u obitelji

Da bismo vam olakšali izbor kućnog ljubimca, donosimo top 10 najomiljenijih pasmina za djecu!

Pudlica

Ovo je jedna od najinteligentnijih pasmina, a poznata je po velikoj društvenosti. Zbog tog su pudlice idealne za djecu, za pratnju starijim osobama i općenito za druženje. Ne otpada im dlaka i ne linjaju se pa se smatraju idealnim psima za dom. Usto su vrlo vjerni i odani, što glasno pokazuju, a dobro se slažu s drugim kućnim ljubimcima. Zahvaljujući inteligenciji, imaju izraženu sposobnost brzog učenja.

Labrador retriver

Labrador retriver je također vrlo popularna pasmina i na mnogim je ljestvicama gotovo u pravilu na drugome mjestu (odmah iza labradora) jer je vrlo umiljat, simpatičan i strpljiv te nastoji uvijek ugoditi svom vlasniku. Vrlo je inteligentan i dobre naravi pa ga je i lako dresirati. Iznimno se dobro slaže s djecom, ali s obzirom na to da je snažne građe, pripazite ako su u blizini manja djeca jer ih može nehotice baciti. Potreban mu je osjećaj pripadnosti obitelji i ne voli biti sam. Iskoristit će svaku priliku za trčanje uokolo.

Irski seter

Ako ste obitelj koja voli aktivan život i imate malo stariju djecu, onda je ovo prava pasmina za vas. Irski seter je poznat po svojoj veseloj naravi i puno energije pa mu je potrebno dosta vježbe, igranja i trčanja. Zbog svojih lovačkih nagona voli slijediti svoj njuh i pretraživati sve oko sebe, a vrlo je odan i voli slijediti svoje članove obitelji. Zato će starija djeca uživati u njegovu društvu i pažnji.

Border collie

Ovo je dokazano najinteligentnija pasmina pasa na svijetu. Zahtijevaju puno rada pa će djeca, ona malo starija i odgovornija, uživati s njima u dugim i aktivnim šetnjama prirodom i trčanju te stalnom učenju raznih trikova ili pak u natjecanju u psećim disciplinama. Zahvaljujući snažnom instinktu psa ovčara, pokušat će grupirati članove obitelji kako bi ih čuvao kao što čuva stado.

Bigl

Znate li da je jedan od najpoznatijih likova iz crtića upravo bigl? Naravno, riječ je o Snoopyju! Ovo je iznimno aktivan pas, pun energije, koji će svaki trenutak iskoristiti za igru. Vrlo je drag i nježan prema maloj djeci, a ona malo starija obožavat će provoditi vrijeme s njime – jer nikada nije dosadno. Ako se vani dovoljno istrči, bez problema može živjeti u malom stanu, a jedina mu je mana ta što zavija i laje.

Mađarska vižla

Ovaj je pas poznat po karakteristicnim energičnim pokretima, no kako je uvijek na oprezu, dobar je izbor za obiteljskog ljubimca – za aktivnu obitelj. Vrlo je druželjubiv i spreman mahati repom za svakoga, a posebno se dobro slaže s djecom i rado će se pridružiti obiteljskoj igri. Jedino je preživahan za sasvim malu djecu. Treba mu puno vježbe i aktivnosti, voli se igrati s drugim psima i stalno traži neku akciju!

Newfoundlander

Ovaj nježni div je iznimno dobre naravi, smiren i odan pa se mnogi iznenada koliko je dobar izbor podjednako i za iskusne i neiskusne vlasnike. Ima blage manire, dostojanstven je i privržen svojoj obitelji kojoj stalno želi ugoditi. Vrlo je inteligentan i odgovoran, pa njegova dresura nije nimalo teška.

Bulterijer

Mnogi se iznenade kada saznaju koliko ovaj pas može biti nježan i blag. Iako izgleda pomalo zastrašujuće, bulterijer je ustvari izvrstan obiteljski ljubimac, uz ranu i ispravnu socijalizaciju. Prema djeci je jako dobar, jedino zbog njegove energičnosti treba pripaziti kada je u blizini male djece. Potrebni su mu svakodnevna igra i šetnja. Uživa provoditi vrijeme s ljudima.

Buldog

Prema ovom psu mnogi ljudi imaju brojne predrasude. No, niti je opasan, niti je agresivan – upravo suprotno – buldog je jedan od najnježnijih i najumiljatijih pasa među svim pasminama! Posvećen je obitelji i dobro se slaže s drugim kućnim ljubimcima, a posebno voli djecu. Nježan je i osjećajan te je vrlo simpatične naravi. Zanimljivo je da je buldog kao štene vrlo aktivan i pun energije, no s godinama sve se više usporava i postaje poprilično neaktivan i lijen. Zato su mu iznimno potrebni kretanje i svakodnevne šetnje.

Zlatni retriver

Apsolutno najpopularnija pasmina općenito na svijetu je zlatni retriver, ali i najomiljenija među djecom! Njegove su karakteristike: pouzdan je, miran, prijateljski nastrojen prema svima te nježan i samouvjeren. Aktivan je, pun energije i brz pa će uživati u igri s djecom i svojim vlasnicima te u trčanju. Ne voli biti sam, baš kao i svaka druga pasmina te je odan obitelji.

Tekst: J. S.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije