Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove će godine Božić biti drukčiji! Evo pet super kreativnih načina kako se zabaviti s djecom

Nije teško osmisliti kreativno i zabavno blagdansko vrijeme za svoju obitelj. Djeca su jednostavna i, zapravo, trebaju samo vas. Za inspiraciju, evo nekih prijedloga

 djeca i Božić

Kada se sjetite kako ste slavili blagdane sa svojom obitelji, ne budi li vam to onu, neku toplinu oko srca? Sjetite li se mirisa kolačića, koje peku mama ili baka, mirisa ribe na Badnjak i mirisa pečene purice i mlinaca za božićni ručak, koji vam jednostavno ispuni nosnice... Naravno, takva nam sjećanja ostaju za cijeli život i vraćaju nam onaj osjećaj sigurnosti i ljubavi koji možete imati dok ste još dijete, ali ugrade se u vaše biće dok odrastate i postanu vam utočište u mislima kad dođu neki teški dani.

U vremenu koje provedemo sa svojom djecom ispunjenom ljubavlju i zajedništvom, kao da im ostavljamo neko pozitivno emotivno naslijeđe, zar ne? Dajemo im spremnik mentalne snage za neka buduća vremena. I, zato, pokušajte i ove blagdane biti rasterećeni i radosni, bez obzira na neke okolnosti koje su možda teške i koje su vas stisnule oko vrata. Osmislite načine kako da s djecom obilježite Božić, da za njih ima posebno mjesto u srcu (Grinch sigurno nije imao neko lijepo djetinjstvo.)

No kreativne blagdanske aktivnosti s djecom zahtijevaju planiranje i vrijeme. Ipak, to nije tako teško jer djeca su u načelu jednostavna, jedino trebaju vas i vašu pažnju!

1. Okitite drvce i napravite svoje ukrase!

Božićno je drvce djeci posebno veselje. Još kad sami rade ukrase, gdje ćeš bolje! Počnite s ovom aktivnošću barem dva tjedna prije Božića, pronađite web-siteove s kreativnim idejama za izradu ukrasa i napravite od toga događaj. Škare, papiri u boji, ukrasne trake... naoružajte se do zuba različitim rekvizitima. Možete čak starim ukrasima, dodajući im trakice, nove boje, dati novi izgled. Izradite čestitku za svakog člana obitelji, s nekom posebnom željom za sljedeću godinu i stavite ih na drvce.

2. Slatki keksići, slatke želje!

Keksići od đumbira u mnogim su zemljama tradicionalna slastica za blagdane, a sve češće i kod nas zamjenjuju kiflice od oraha ili vanilije. Još ako od njih napravite čovječuljka i probušite malu rupicu za ukrasnu traku te ga ispečenog stavite na drvce... bit će djeci senzacija (a mogu ga i pojesti).

3. Napravite sami poklone!

Koja je prednost u tome da djeca sama izrađuju božićne darove? Učimo ih da vrijednost poklona nije u njegovoj novčanoj vrijednosti nego da je dar izraz pažnje i ljubavi prema nekoj osobi, učimo ih da mogu biti kreativni, a takvi su pokloni personalizirani... Sigurno kod kuće imate rasparenih čarapa, riže, praznih staklenki, kartonskih kutija. Darovi mogu biti različiti: staklenku možete s djecom oslikati i ukrasiti, unutra staviti keksiće koje ste zajedno ispekli, ili poruku s lijepom željom. Staklenu bocu možete oslikati, unutra staviti poruku i zatvoriti je plutenim čepom... Čarapu napuniti rižom, zašiti je, načiniti joj oči i nacrtati usta - dobit ćete lutkicu. Možete sami od kartončića napraviti bookmarkere, ideja je tisuću. Pustite mašti na volju, uživat ćete u ovoj aktivnosti zajedno s djecom.

A child is making a Christmas present with a snowman of sweets. Made by own hands. Children's art project for children. Craft for kids. Copy space for text.,Image: 350965603, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Elena Hramova / Alamy / Alamy / Profimedia

4. Osmislite božićnu play listu!

Bez božićnih pjesama, nema blagdanskog ugođaja. Uključite svoje klince u osmišljavanje božićne play liste. A zašto ne biste osmislili i koreografiju na neku omiljenu vam pjesmu. I to cijela obitelj! Ionako su vam izlasci ove godine ograničeni i sigurno će vam trebati kretanja nakon blagdanske trpeze. Imenujte glavnog koreografa, odabertite pjesmu i uvježbavajte svoj božićni performans. Moglo bi biti jako zabavno, pogotovo ako sve snimite, od početka do kraja, imat ćete lijepu uspomenu i rado ćete iznova gledati svoj božićni filmić.

5. Obiteljska čestitka!

Ove godine nećete ići u posjet daljoj i bližoj rodbini! Osmislite zajedno s djecom outfit i setup za blagdansku čestitku koju ćete slati prijateljima i rodbini. To može biti i kratak video, zašto ne! Razveselit ćete mnog drage vam ljude, pogotovo one koji vas dugo nisu vidjeli!

*Sadržaj nastao u suradnji s BIPO klubom. Pratite BIPA Instagram profil, jer do kraja Adventa svaki dan možete osvojiti nešto za sebe.

Tekst: S. M.

Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije