Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djeca su u tome svjetski prvaci! Kako biti korak ispred njih

Ne postoje veći znalci od djece u tome kako pobijediti u odnosu s roditeljima

Jedan od težih izazova s kojima se roditelji svakodnevno susreću, definitivno je postavljanje granica. Ono je iznimno važno da bi se dijete osjećalo sigurno i zaštićeno, opušteno i prihvaćeno. No mnogi roditelji upravo tu gube konce u rukama. 

Ekperiment koji je proveden na temu granica najbolje pokazuje da su one nužne. 

Dakle, učitelji su izveli djecu na neograđenu livadu, a unatoč potpunoj slobodi da se igraju gdje god žele, djeca su se skupljala oko učitelja i koristila vrlo mali prostor za igru. Drugi dan su učitelji tu istu djecu odveli na veliko ograđeno igralište i mogli su se igrati samo unutar ograde. Ono što se dogodilo bilo je drastično drugačije od prvog dana. Djeca su koristila čitav prostor neovisno gdje su bili učitelji. Zaključak je da se djeca osjećaju puno sigurnije kad imaju granice, jer su tada slobodnija u svom istraživanju.

I dok postoje oni koji ne uspijevaju odrediti pravila, brojni su primjeri roditelja koji pak postavljaju prekrute granice. Roditelji temperamentnije djece katkada pomisle da ma taj način njihova djeca postaju 'bolja'. Dobro poznata priča o cirkuskom sloniću, objašnjava zašto je to tako. 

Malog slonića u cirkusu zavezali su s teškim lancima za klin. Osjećao bi jaku bol pri svakom pokušaju oslobađanja od okova da bi malo istražio svijet izvan tih par metara na koji su ga osudili. Jednog dana je odustao. Uvjerio se da su pokušaji uzaludni. A onda je narastao i težio nekoliko tona, no i dalje je bio zavezan istim lancima koje bi sada bez problema mogao slomiti. No nikad nije ni pokušao zbog bolnog uvjerenja koje je stekao kad je bio mali. 

Dakle, roditelji koji postavljaju krute granice kratkoročno postižu cilj i ta djeca će sigurno postati 'bolja'. No kretat će se unutar okvira koje su im roditelji kruto postavili i unutar tih okvira će biti sretna. Na kraju će to postati njihova 'komfor zona' iz koje neće ni željeti izaći. No problem će nastati kad odrastu. Djeca koja su kruto odgajana postaju ljudi kojima je teško izaći iz svoje zone komfora i vrlo je vjerojatno da će tražiti neki novi autoritet koji će im postavljati granice, jer će se tako osjećati sigurnima.

Stoga dobro razmislite kad svojoj djeci postavljate granice. Vodite se ljubavlju i budite fleksibilni, jer granice su tu da ih rušimo, a djeca su u tome svjetski prvaci!

Tekst: Abeceda roditeljstva
Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije