Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pedijatri jako zabrinuti za zdravlje djece

Izvjesno je kako će dva potencijalno smrtonosna virusa istodobno kružiti zajednicom u narednim mjesecima. Pitali smo uglednu domaću pedijatricu što misli o svemu, a oglasio se i znanstvenik Gordan Lauc...

 sezona gripe i koronavirus

Danas je važnije nego ikada prije cijepiti sve starije od šest mjeseci od sezonske gripe, upozoravaju liječnici diljem svijeta, pa i Svjetska zdravstvena organizacija. Američka akademija za pedijatriju, međutim, objavila je rezultate istraživanja koje je provela među roditeljima, a koji pokazuju zabrinjavajuće stanje. Naime, samo će trećina roditelja ove godine cijepiti dijete protiv gripe, a ta statistika brine mnoge pedijatre.

"Kao pedijatar, jako sam zabrinut za zdravlje djece i njihovih obitelji , jer je izvjesno kako će dva potencijalno smrtonosna virusa istodobno kružiti zajednicom u narednim mjesecima", rekao je dr. Flor Munoz, vodeći autor preporuka AAP-a. Sarah Clark znanstvenica je na Odjelu za pedijatriju Sveučilišta Michigan boji se kako će poklopiti vrhunac gripe i pandemije koronavirusa, što bi moglo urušiti zdravstvene sustave diljem svijeta i smanjiti naše šanse da učinkovito liječimo obje respiratorne bolesti.

"Naše izvješće otkriva da čak i tijekom pandemije neki roditelji ne smatraju cjepivo protiv gripe nužnim. Cjepiva protiv COVIDA-19 nemamo, ali ono protiv gripe je dostupno i jedino što u ovom trenutku možemo učiniti kako bismo svojoj djeci, obitelji i zajednici pomogli da ova jesen i zima budu kako-tako sigurnijima. Gotovo trećina roditelja koji kažu da njihovo dijete ove godine neće dobiti cjepivo protiv gripe, kao razlog navodi zabrinutost zbog nuspojava ili uvjerenje da to nije potrebno ili učinkovito. Ali, to su zablude. Puno je pogrešnih informacija o cjepivu protiv gripe, ali ono je najbolja obrana od ozbiljnih zdravstvenih posljedica”, rekla je američka znanstvenica.

I hrvatska pedijatrica, prim.mr.sc. Giovana Armano, preporučuje cijepljenje djece protiv sezonske gripe.

“Djeci se preporučuje cijepljenje protiv gripe. I do sada su se djeca cijepila protiv gripe. Posebno je bila obuhvaćena populacija djece s kroničnim bolestima (neurološkim, srčanim, plućnim…) tzv. proširenim programom cijepljenja. Vrtićkoj djeci se uvijek preporučuje cijepljenje jer su u kolektivu i u vrlo bliskom kontaktu s vršnjacima u vrtićkoj grupi. S obzirom na pandemiju, koja bi se također mogla vrlo lako proširiti u vrtićkoj grupi, dobro je zaštititi dijete, barem od gripe, kako ne bi bilo izloženo uzročnicima dviju različitih virusnih bolesti u isto vrijeme", savjetuje prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med. specijalista pedijatar, te napominje kako se već dojenčad od šest mjeseci može cijepiti od gripe.

O ovoj "vrućoj temi" oglasio se i znanstvenik Gordan Lauc.

" Gripa je jako opasna bolest koja može ubiti puno ljudi. Neke gripe u povijesti (primjerice "Španjolska) bile su kataklizmičke. Srećom danas imamo cjepiva i možemo se unaprijed zaštiti. Nažalost istraživanja su pokazala da je kod starih i bolesnih ljudi (koji imaju najveći rizik da će ih gripa ubiti) cijepljenje nedovoljno učinkovito. Primjerice velika studija u UK pokazala je da je manje od 10% starijih od 65 godina učinkovito zaštićeno cijepljenjem. Zbog toga je vrlo važno da se što više mladih i zdravih svake godine cijepi, kako bismo kolektivnim imunitetom zaštitili one najranjivije", rekao je Gordan Lauc, navodeći šest svojih stavova o gripi.

  1. Cjepiva sadrže samo neke fragmente virusa, ne možete dobiti gripu od cjepiva, niti cjepivo na bilo koji način može uzrokovati da imate "još goru gripu".
  2. Cijepljenje ne oslabljuje imuni sustav, tih nekoliko antigena koje dobijete cjepivom beznačajni su u odnosu na sve druge antigene koje pojedete ili udahnete. Globalni efekt jednog cjepiva na naš imuni sustav je zanemarljiv, a razvija se specifična memorija koja pomaže ako dođete u kontakt s pravim virusom.
  3. "Prirodni" i "zdravi" način života ne može zamijeniti cjepiva. Naši preci su živjeli prorodno i zdravo, a 50% djece im je umiralo od zaraznih bolesti prije puberteta. Primjerice moj djed je izgubio tri brata i sestru od Španjolske gripe u tjedan dana.
  4. Cjepiva nisu zavjera farmaceutske industrije, liječiti bolesne ljude je puno profitabilnije od cijepljenja. Masovno cijepljenje je rezultat javnozdravstvenih programa koje razvijaju i potiču države, a ne farmaceutske kompanije.
  5. Osobno ću se cijepiti, a cijepit ću i djecu, kao i svake godine.
  6. Tko se ne želi cijepiti - ne mora, to je stvar osobne odluke (kao što je to i primjerice pranje ruku nakon WC-a ako ste, recimo, kuhar ili blagajnica u trgovini).

https://www.facebook.com/gordan.lauc/posts/10224345884702551

Zbog epidemije koronavirusa cijepljenje protiv gripe ove će godine u Hrvatskoj započeti ranije, negdje otprilike polovicom listopada, no u nekim ljekarnama cjepivo se već može kupiti ili rezervirati.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije