Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brad Pitt dobio prvi korak u borbi za skrbništvo nad djecom

Iako želi imati potpuno skrbništvo nad djecom, Angelina Jolie pristala bi na podijeljeno skrbništvo samo pod jednim uvjetom. Donosimo i savjete psihologa zašto je podijeljeno skrbništvo dobra opcija, premda se sudovi još uvijek ...

 Angelina Jolie i Brad Pitt

Bivši supružnici, 45-godišnja Angelina Jolie i 56-godišnji Brad Pitt za nekoliko dana nastavljaju bitku na sudu oko skrbništva nad njihovo šestero djece, ali oskarovac je prije toga ostvario značajnu pobjedu koja će mu dati prednost u daljnoj borbi, javlja entertaintimes.com., a prenosi Story. Naime, Angelina je još prošli mjesec zatražila izuzeće suca koji vodi njihov slučaj zbog, kako smatra, profesionalnih i poslovnih veza koje ima s odvjetničkim timom njezinog bivšeg supruga. Međutim, taj zahtjev joj je sad odbijen. Sudac John W. Ouderkirk, koji je, uzgred rečeno, par i vjenčao 2014. godine u Francuskoj, ostaje voditi suđenje, čime Brad ima puno veću šansu dobiti ravnopravno skrbništvo nad djecom, kao što se i nada.

S druge strane, Angelina bi sama htjela imati potpuno skrbništvo nad djecom, 19-godišnjim Maddoxom, 16-godišnjim Paxom, 15-godišnjom Zaharom, 14-godišnjom Shiloh i 12-godišnjim bliznacima Knox i Vivienne. Pristala bi navodno na podjelu skrbništva samo u slučaju da joj Brad dozvoli da se s djecom trajno preseli u Englesku, točnije London, a on se s time nikako ne slaže jer želi da su mu djeca blizu, u Los Angelesu gdje živi. Malo je reći da zvijezdi Disneyevog 'Maleficienta' nikako ne odgovara ostanak spomenutog suca jer smatra da bi mogao biti pristran prema Bradu.

"Definicija podijeljenog skrbništva se sažeto rečeno odnosi na skrbništvo oba roditelja nad djetetom koje obuhvaća minumum jedne trećine vremena sa svakim od roditelja uključujući i vikende, te podrazumijeva odgovornost i obaveze koje iz toga proizlaze i odnosi se na ekivivalentnu alternativnu brigu oba roditelja. Primjenjivo je na većinu razvoda, uključujući i one konfliktne, uz preduvjet da nema obiteljskog nasilja i zlostavljanja djece. Cilj tako organizirane brige za dijete je reducirati probleme koji se jave kod djece nakon obiteljskog kraha, poput niskog samopoštovanja, depresije i alijenacije, neuspjeha i prekida u školovanju, zlouporabi opojnih supstanci, problema sa zakonom", pojašnjavaju na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Sa stanovišta djeteta u procesu odvajanja obitelji problem je onemogućena dostupnosti oba roditelja. Činjenica da djeca trebaju oba roditelja ne bi trebala iznenaditi, pa ipak mnoge roditelje koji su duboko uvučeni u sukob, iznenađuje. Pri tome ne treba smetnuti s uma da sati provedeni s djetetom nisu sinonim za kvalitetno roditeljstvo.

Nacionalno istraživanje Wake Forest University na skupini od 2000 roditelja cjelovitih obitelji je pokazalo da tate u prosjeku provedu 33 sata, a majke 50 sati tjedno u brizi za djecu. Djeca tako od najranije dobi razvijaju snažnu privrženost prema oba roditelja, no kada su odnosi narušeni, dešava se da dijete dođe u središte tog konflikta, što se održava na kvalitetu privrženost svakome od roditelja, koja najčešće dobiva karakter nesigurne privrženosti.

Prema USA Department of Health and Human Services, više od 40 % djece rođene u Americi ne živi s jednim od roditelja. Suprotno uobičajenom mišljenju, kada se među roditeljima zaoštri borba oko skrbništva, sudovi se još uvijek rijetko odlučuju na podijeljeno skrbništvo nad djecom. Osnovni prigovor se odnosi na to da je podijeljeno skrbništvo prikladno za malu grupu visokoobrazovanih roditelja koji su tolerantni i bez neriješenih odnosa, te da u slučaju ako ti preduvjeti nisu ispunjeni, nakon medijacije propada oko 65 % pokušaja tako koncipirane brige o djeci.

Prednosti podijeljenog skrbništva između ostaloga jesu:

• djeca za svoj pravilan razvoj trebaju oba roditelja, posebno nakon razvoda

• umanjuje se netrpeljivost u odnosima među roditeljima

• umanjuje se mogućnost postojanja sukoba odanosti kod djeteta

• dijete se uči ravnopravnosti uloga oba spola

• oba roditelja u većoj mjeri potpomažu financijski razvoj djeteta

• majke dobivaju bolju priliku za profesionalni razvoj

Pokazalo se kako se sukobi među roditeljima smanjuju u slučaju podijeljene roditeljske skrbi, jer niti jednome roditelju ne prijeti gubitak važnog odnosa s djetetom. Djeca koja odrastaju u tim uvjetima u svim mjerama prilagodbe na svakodnevni život pokazuju bolje rezultate, nego u slučajevima samostalnog skrbništva, te pokazuju manje emocionalnih teškoća i poremećaja u ponašanju.

Međuroditeljski se sukob u slučajevima podijeljenog skrbništva s vremenom smanjuje, a u samostalnom povećava. Podijeljenim se skrbništvom povećava razina suradnje među roditeljima. Cilj je odvratiti roditelje od destruktivne sudske bitke oko skrbništva nad djecom, motivirati ih na sudjelovanje u terapijskoj obiteljskoj medijaciji usmjerenoj na razvoj zajedničkih i suradničkih planova u odgoju djece.

Tekst: D. P.
Izvor: Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
Fotografije: ProfimediaNajnovije