Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako biti podrška novim mamama i što svaki tata mora znati?

Tek kasnije mnoge žene shvate što su mogle napraviti bolje za sebe i gdje su si mogle olakšati život. Kako da se to ne dogodi i vama?

 mama i novorođenče

Dolazak bebe mijenja obiteljsku dinamiku, a kao i u svakom izazovnom razdoblju (a ovo je još posebnije od drugih!), imati podršku najvažniji je "kapital“. I one svakodnevne životne sitnice, koje su do sada gotovo rutinski obavljale, za nove mame predstavljaju velik izazov, posebice ako – uz novorođenče – postoji još djece o kojima treba brinuti. Kako biti prava podrška novim mamama i što svaki tata mora znati, otkrila nam je Tanja Hrvatin Šimičić, certificirani edukator za roditelje.

"Podrška ženi, u razdoblju nakon što postane majka, jako je važna. Osim što se događaju mnoge životne promjene, majka više gotovo i ne misli na sebe jer se navikava na to da o njoj ovisi nečiji život. Paralelno s time, događaju se i mnoge fiziološke promjene unutar organizma zbog kojih novim mamama može biti teško. Drugim riječima, osim promjena u svakodnevnom životu, tu su i fizičke promjene i tegobe na samom početku, a zatim i moguća postporođajna stanja ili depresije. Zbog toga je jako važno da svaka nova mama partneru unaprijed kaže što očekuju od njega i što joj je važno u tim prvim danima, a onda i mjesecima. Za majku je od iznimne važnosti da nekoliko prvih tjedana odmara. Iako u tim trenucima mnoge mame misle da mogu sve, tijelo treba odmor, a beba treba njih uz sebe, sretne i koliko-toliko odmorne. Vrlo je korisno, koliko god smiješno zvučalo, na papir napisati na koji bi se sve način tata mogao uključiti u brigu o vama i djetetu. Vjerujte mi, muškarci su često potpuno izgubljeni u toj novoj ulozi i ne znaju kud i kako, a i inače ne mogu čitati naše misli. Bez očekivanja, sve unaprijed dogovoriti ili reći što želite, ključno je za funkcioniranje“, kaže Tanja Hrvatin Šimičić, certificirani edukator za roditelje i prisjeća se svojeg iskustva sa suprugom.


"Ako ste sreće kao i ja, onda se vaš muž neće sjetiti kako bi vam sigurno puno značila koja mašna, balon ili cvijet u stanu da vam 'oda počast' na tako velikom i snažnom pothvatu kao što je porod. Tako da sam naučila da mu i to moram naglasiti prije nekog sljedećeg poroda“, kaže Tanja u šali te naglašava još jedan važan "faktor“, a to su granice. Svim ženama savjetuje neka postave granice prema rodbini i prijateljima, tj. da same odluče kad će ih netko posjetiti. U tim prvim danima važnije je usmjeriti se na sebe i dijete nego razmišljati o gostima, ma koliko neke ljude želite vidjeti.
"Dakle, ono što sam ja naučila je da partneru treba 'nacrtati' unaprijed što želiš i onda dva tjedna samo odmarati i biti s bebom 'skin to skin' – to je jedini ženin posao, ako nema drugo dijete. Također, bilo bi dobro da prijatelji i obitelj, osim bebi, nešto daruju i mami. To može biti neka sitnica, kozmetička poslastica, bilo što osobno za nju, što će je svaki puta podsjetiti da se pobrine i o sebi“, savjetuje ova stručnjakinja.

Razdoblje nakon poroda vrijeme je promjena u emocionalnom stanju i ponašanju i žena tada treba veću podršku nego ikada prije. Tek kasnije mnoge žene shvate što su mogle napraviti bolje za sebe i gdje su si mogle olakšati život. Također, što tate prije krenu brinuti se o bebi, prije će se s njom povezati.

Iako beba postaje majčin centar svijeta, mnoge žene – htjele to priznati ili ne – ne nose se dobro s promjenama koje majčinstvo donosi. U tim prvim danima mnogima najviše nedostaju upravo one "obične“ stvari, poput kave s prijateljicom, dobrog shoppinga i sl. Kako prebroditi tu buru emocija koja se događa i što je važno osvijestiti?
"Mnoge majke se teško odvajaju od svojih beba i uloge majke i kućanice, zbog čega im je teško učiniti promjenu i izaći, primjerice na kavu s prijateljicama. To je potpuno normalno. Sve što dugo nisi radio, prema tome imaš lagani otpor. Zato je važno uključiti tate ili neku drugu blisku osobu kojoj vjerujemo i već nakon kojeg mjeseca ostaviti bebu na dva sata s nekim drugim. Dva sata beba može bez dojenja ako doji, a mami je to dovoljno da se opusti. Nećete se moći opustiti prva tri puta, ali nakon toga sve će biti lakše. To je potrebno vama, a i vašim bebama – njima treba da upoznaju i neku drugu blisku osobu nasamo i s njom uspostavljaju kontakt“, smatra Tanja i naglašava kako je tijekom tih prvih odvajanja potrebno samo osvještavati osjećaje koje imamo i prihvatiti ih.

"Primjerice, žene često razmišljaju 'Baš mi je teško!', 'Strah me da će beba patiti.', 'Sigurno plače!', no prvo treba dobro promotriti te osjećaje i osvijestiti da su to samo naša razmišljanja. Onda se treba pitati što je od toga istina: 'Da, teško mi je i to je potpuno u redu. Je li normalno da beba malo plače? Je. Tata je s njom i pružit će joj ljubav i fizički kontakt koji joj je potreban. Normalno da mi je teško. S vremenom će mi biti lakše. Ona sada ima priliku učiti ostvarivati socijalni kontakt s nekom drugom osobom. Naučiti neke nove obrasce komunikacije možda…“. Dakle, govorimo si što je realno, a u što vjerujemo. Na taj se način prisjetimo svih dobrih strana toga što smo se odmaknuli. Također, prilikom svake emocionalno teške situacije korisnije je reći, 'Osjećam se tužno' nego 'Tužna sam', jer u prvoj formulaciji osjećaj je tu i on može otići, a drugoj si poručujemo da smo mi tuga i time otežavamo prolaznost tih emocija“, savjetuje Tanja i donosi nekoliko savjeta novim mamama kako bolje organizirati dan.

"Kako bi dan bio dobro organiziran, mislim da je najbitnije kako on počne. Koliko god se činilo teško, tu nam najviše pomaže da se probudimo malo prije djece i to vrijeme iskoristimo na način koji volimo ili samo da promislimo o tome što ćemo i kako danas raditi i planirati“, kaže Tanja i naglašava još jedan popularan termin – rutinu.
"Djeca se mnogo bolje ponašaju kada mogu predvidjeti što dolazi. To im pruža sigurnost. I ako niste osoba od rutina, onda se samo potrudite da su doručak i ručak u isto vrijeme, da se nakon ručka odmah ide spavati, ili čita priča pa ide spavanje, da je nakon doručka igra, da se prije večernjeg spavanja oblači pidžama, pa četkaju zubi pa čita točno određeni broj slikovnica. Kod malih beba smo nekako podložni njihovom spavanju i hranjenju, ali također ostvarujemo rutine poput šetnje ujutro, aktivnosti koje se odvijaju 'jedan na jedan', kupanja na večer, masaže nakon kupanja i slično“, savjetuje ova stručnjakinja.

U prilog rutini ide i osjećaj da lako i jednostavno možete obaviti sve one uobičajene životne potrebe. Zahvaljujući BIPO klubu, jedinstvenom BIPIN-om programu vjernosti, kojeg je u potpunosti moguće koristiti digitalno (informacije i popusti stižu i na Viber!), svaka će trudnica i nova mama moći pronaći niz edukativnih savjeta, inspirativnih priča, iskustava drugih mama, ali i ostvariti popust na cjelokupan baby asortiman. Posebna je pogodnost i akcija Brand mjeseca - svakog mjeseca svi članovi BIPO kluba ostvaruju minimalno 25 posto popusta na jedan odabrani brand. Za sve nove članove BIPA je pripremila i bogati poklon paket proizvoda.

Tekst: D. P.
Fotografije: Shutterstock i Instagram

Najnovije