Češnjak

Češnjak je definitivno najbolji podizač imuniteta. On je prirodni antibiotik, a sadrži snažna antivirusna i antifungalna svojstva koja pomažu tijelu da se bori i protiv infekcija. Redovita konzumacija češnjaka pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i upalnih bolest. Osim toga, može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i kolesterola. Preporučuje se konzumiranje jedan do dva češnja češnjaka dnevno.

Med

Utvrđeno je da dnevna konzumacija meda jača imunosni sustav sustav. Njegova antioksidativna, antimikrobna i antibakterijska svojstva pomažu u borbi protiv infekcija od virusa, bakterija i gljivica. Med također može poboljšati vaš probavni sustav, liječiti refluks kiseline, ublažiti upalu grla, liječiti kašalj, poboljšati kontrolu šećera u krvi i osjetljivost na inzulin, te brzo izliječiti rane i ožiljke. Započnite svaki dan s jednom čajnom žličicom meda i čašom mlake vode da biste uživali u brojnim zdravstvenim prednostima. Ipak, svakako treba zapamtiti da djeci mlađoj od jedne godine nije preporučljivo davati med.

Đumbir

Osim što je snažan antioksidans, đumbir ima antimikrobna, antiseptička, antibiotska i protuupalna svojstva. Ova biljka, osim što je izvrsna u prevenciji prehlade i gripe, pomaže u uklanjanju problema s disanjem, ublažava bolove u grlu kad se bolest pojavi, ali i pomaže kod problema sa želucem te smanjuje visoki kolesterol. Đumbir ipak nije preporučljivo davati djeci mlađoj od dvije godine. Ona nešto straija djeca neka ga koriste kao dodatak čajevima ili u obliku obloga.

Jogurt

Kako biste poboljšali svoj imunološki sustav, uključite jogurt s aktivnim kulturama u svoju prehranu. Sojevi "dobrih" bakterija kao što je Bifidobacterium lactis u jogurtu povećavaju aktivnost stanica imunološkog sustava kako bi uništili viruse i "loše" bakterije. Te prijateljske bakterije također pomažu tijelu da apsorbira mnoge esencijalne hranjive tvari. Konzumacija jogurta na dnevnoj bazi može smanjiti učestalost crijevnih infekcija, boriti se protiv različitih vrsta virusnih infekcija, poboljšati probavu, smanjiti duljinu obične prehlade, liječiti dizenteriju i razne vrste proljeva. Za maksimalnu korist preporučuje se konzumirati jogurt sa “živom i aktivnom kulturom”.

Naranče Naranče su bogate vitaminom C, snažnim antioksidantom koji potiče vaš imunološki sustav, odnosno proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su ključne u borbi protiv infekcija. Također su i dobar izvor vitamina A, vitamina B9 ili folata i bakra koji su važni za imunološke funkcije. 

Batat

Slatki krumpir također je izvrsna hrana za jačanje imuniteta. Pun je antioksidansa beta-karotena koji štiti od oštećenja slobodnih radikala i poboljšava funkciju imunosnih stanica. Osim toga, batat ima veliku količinu vitamina A koji je potreban za normalno funkcioniranje imunološkog sustava te pomaže razviti otpornost na infekcije.

Pileća juha

Tanjur domaće pileće juhe može osnažiti imunitet i povećati šanse da brže prebolite virusnu infekciju. Pileća juha osigurava snažnu dozu proteina, važnu hranjivu tvar za održavanje imunosnog sustava. Osim toga, sadrži vitamine B, kalcij, magnezij i cink, koji također osnažuju tijelo. Pileća juha isto tako hidratizira pa na taj način ubrzava proces ozdravljenja.

Kajenski papar

Kajenski papar ima visok udio beta-karotena ili pro-vitamina A, koji je neophodan za zdrav imunosni sustav. Kajenski papar pomaže pri izbacivanju toksina, stimulira probavu i smanjuje simptome prehlade i drugih infekcija.

Tekst: D. P.

Fotografije: Profimedia