Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate dvostruko veći rizik za razvoj raka kože. No krema sa zaštitnim faktorom nije dovoljna prevencija!

 dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Djeca vole provoditi puno vremena na suncu, no stručnjaci upozoravaju kako pri izlaganju dječje kože suncu nikad dovoljno opreza. Pokazalo je to i najnovije istraživanje koje je proveo Institut za javno zdravstvo u Irskoj, a prema kojem je devet od 10 školaraca barem jednom izgorjelo na suncu.  Posebno je zabrinjavajući podatak da je čak 40 posto djece u dobi od 10 do 17 godina opekotine zaradilo više od četiri puta.

Istraživanje je obuhvatilo više od 10 tisuća djece, a dobivene će rezultate Institut za javno zdravstvo Irske koristiti za implementaciju Nacionalnog plana za prevenciju raka kože.

Ravnateljica Instituta, Helen McAvoy, priznala je da su je rezultati istraživanja šokirali. McAvoy je upozorila na trend porasta raka kože svuda u svijetu, a ono zbog čega su, rekla je, rezultati istraživanja posebno zabrinjavajući podatak je da djeca koja su u djetinjstvu barem tri puta izgorjela na suncu imaju dvostruko veći rizik za razvoj raka kože u odrasloj dobi. 

Dakle, iako se rak kože najčešće dijagnosticira u starijoj dobi, o tome kako se zaštiti treba razmišljati od malih nogu.

"Nacionalni registar za rak predviđa da će se broj oboljelih od raka kože u idućih 25 godina udvostručiti. Točno je da se rak kože najčešće dijagnosticira u 50-im i 60-im godinama života, no ne zaboravimo poveznicu između raka kože u odrasloj dobi i sunčevih opeklina zarađenih u djetinjstvu“, rekla je McAvoy te dodala kako treba još puno raditi na podizanju svijesti o tome kako se zaštiti od štetnog utjecaja sunčevih zraka.

Primjerice, istraživanje je pokazalo da četvero od petero djece koristi zaštitnu kremu, ali ne i druge mjere zaštite od sunca. Njih manje od 50 posto ljeti nosi zaštitnu odjeću (duge rukave i hlače), a još ih manje u vrijeme najvećeg UV zračenja vrijeme provodi u hladu. Na to da se u periodu između 11 i 16 sati ne izlažu direktno suncu pazi samo 32 posto školaraca. Zanimljiv je i podatak da njih 17 posto nikada nije koristilo kremu za sunčanje.

Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće brojka je od tri posto djece koja su koristila solarij, iako je njegovo korištenje u toj zemlji zabranjeno osobama mlađim od 18 godina. Ne zaboravite, opreza kada je u pitanju preveliko izlaganje suncu nikad dosta.  Djecu od malih nogu treba učiti da na sunce ne izlaze bez zaštitne kreme koju treba nanijeti više puta dnevno, posebice nakon kupanja. Naučite ih i da trebaju nositi i širu odjeću koja štiti tijelo od sunca i pokrivalo za glavu (šeširić ili kapu), da što više vremena borave u hladu, a bilo bi poželjno i da nose sunčane naočale.

Tekst: I. K.
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije