Za deprsiju se veže puno zabluda, a jedna od njih je i ta da od nje boluju samo odrasle osobe. No istina je kako se javlja se u 2-4% djece i 4-8 % adolescenata. I činjenica koju često možemo čuti - da je za adolescente normalno da su promjenjivog raspoloženja - još je jedna zabluda, jer depresija je puno više od promjenjivog raspoloženja, to je ozbiljan poremećaj koji nastaje zbog međudjelovanja različitih čimbenika – bioloških, psiholoških i okolinskih. I mora se liječiti. Depresija je poremećaj u kojem osoba silno pati i ne može funkcionirati na uobičajenoj razini kao ni razini primjerenoj dobi. Neliječena epizoda depresije traje od pola godine do godinu dana. Depresiju treba liječiti kako bi se umanjila patnja osobe, poboljšalo funkcioniranje i spriječile komplikacije (kronična depresivnost, suicidalnost). Obitelj i društvo imaju važnu ulogu u oporavku oboljelih od depresije – njihova uključenost i podrška je od presudne važnosti

Ako ste kod svog djeteta primijetili ove znakove upozorenja, trebate mu osigurati pomoć:

- često se osjeća tužno i potišteno

 -

plače bez nekog jasnog razloga ili zbog sitnica

- razdražljiv/a i burno

reagiraš - ne

može zaspati po noći ili se budi rano ujutro

- osjeća se stalno umorno i

bez energije

- izgubio/la je apetit ili

pretjerano jede

- teško se koncentrira na

školske zadatke i učenje

- prestao/la je raditi

stvari u kojima je nekada uživao/la

- želi biti sam/a te rjeđe

ide van i druži se s prijateljima

Podrška roditelja ili druge osobe može ubrzati oporavak djeteta od depresije i povećati učinak cjelokupnog tretmana. Dijete ili mlada osoba možda neće odmah shvatiti ili prihvatiti da joj želite pomoći i da ćete biti uz nju. Može proći nekoliko tjedana prije nego se stanje počne popravljati. Neki dani će biti teži od drugih. Samo budite tu, cijelo vrijeme sa svojom podrškom i njihovo će se raspoloženje poboljšati. Podršku možete pružiti tako da:
- Razgovarajte sa svojim djetetom, pozorno ga slušajte, shvatite ga ozbiljno.
- Ako vam se dijete ne želi povjeriti, nađite neku blisku osobu od povjerenja – djeci je često teže povjeriti se roditeljima nego nekome drugome.
- Tražite pomoć stručnjaka: psihologa škole, stručnog suradnika u školi, školskog liječnika, obiteljskog liječnika koji će vas uputiti stručnjacima za mentalno zdravlje ukoliko procjene da je potrebno.
- Ako dijete odbija pomoć ne odustajte, obratite se sami stručnim osobama na savjetovanje koji će vas usmjeriti kako primjereno reagirati i što poduzeti.
- Pitajte dijete što želi ili što bi voljelo. Ne prečesto, dovoljno je jednom dnevno. To je poruka da ste voljni pomoći, ako dijete nešto ne može samo učiniti.
- Zatražite dijete da zajedno prolazite ovu radnu bilježnicu. Tako možete biti uključeni u djetetove borbe, ciljeve, naučiti više o depresiji i kako je učinkovito prevladati. Neke dijelove starije dijete ili adolescent mogu zadržati za sebe, i to je u redu. Ali djetetu će biti drago znati da ste zainteresirani za njihovo stanje i kasnije možda i podijeli neke dijelove i zatraži vas pomoć.
- Depresivne osobe često imaju nisku razinu energije i slab apetit. Korisno je ako možete pomoći djetetu u zdravoj prehrani, redovnim obrocima i užini tijekom dana. Možete poticati dijete da jede češće po nekoliko zalogaja kako bi mu se vratio apetit.
- Vježbanje, sunčevo svjetlo i svjež zrak pomažu poboljšati raspoloženje. Ohrabrite dijete da izađe vani s vama, čak i da samo sjedi vani na terasi ili prošeta malo oko kuće ili zgrade. 48 ü Dobar san je jedan od ključnih uvjeta za dobru sposobnost suočavanja. Ohrabrite dijete da usvoji i održava pravilan ritam spavanja te da ne provodi puno vremena u krevetu.
- Alkohol, droge i kofein mogu utjecati na raspoloženja, spavanje i sposobnost suočavanja. Pratite uzima li vaše dijete neku od ovih tvari. Ako sumnjate da vaše dijete uzima neku od ovih tvari, razgovarajte s njim i savjetujte se sa stručnjakom u čijem je tretmanu vaše dijete.
- Pomognite djetetu da pronađe rješenja za probleme i izazove s kojima se suočava. Rješavanja i malog problema za dijete s depresijom može biti zahtjevno.

Nije korisno:
- Prosuđivanje djeteta i naređivanje što treba raditi će samo sniziti samopoštovanje djeteta.
- Govoriti djetetu „Trgni se...“ nije niti malo učinkovito; dijete bi se već odavno bilo „trgnulo“ da je to bilo u stanju napraviti.
- Raditi pritisak na dijete. Ohrabrivanje da sudjeluje u aktivnostima i izlascima je korisno, ali nemojte očekivati za nekoga tko je depresivan neko vrijeme da jako puno toga odjednom počne raditi. Umjesto toga proslavite svaki uspjeh, bez obzira koliko malen se činio, kao korak prema oporavku.

Izvor: "Sva lica dječje depresije i kako je prevladati - psihoedukativna radna bilježnica" (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba)
Fotografija: Profimedia