Zbog pandemije koronavirusa ovo se ljeto preporučuje što više boraviti na otvorenom prostoru, što zahtjeva pojačan oprez zbog visokih temperatura i, dakako, UV zraka koje štete svima, a posebice nježnoj dječjoj koži. Osim toga, djeca su sklonija razvoju bolesti povezanih s toplinom nego odrasli. Val vrućine ne mora značiti kraj ljetne obiteljske zabave, ali postoji nekoliko važnih koraka koje bi roditelji trebali poduzeti kako bi spriječili bolesti povezane s vrućinom.

Preporučuje se ograničavanje aktivnosti na otvorenom na jutarnje i večernje sate. Dakle, i dalje treba izbjegavati boravak na otvorenom između 10 i 16 sati. Djecu do 6 mjeseci ne treba nikako izlagati suncu, a nakon te dobi pa do navršene druge godine života ne treba ih izlagati izravnom suncu. Odjenite ih u odjeću koja će ih zaštititi od reflektiranja UV zraka uz isključivi boravak u sjeni

Kad idete vani, koristite kremu za sunčanje, najmanje SPF 15, a preporučuje se i viši faktor. O preparatima za zaštitu od sunca nerijetko se govori u negativnom kontekstu, najčešće da su uobičajeni sastojci sredstava za sunčanje – oksibenzon, metoksicinamat i PABA – kancerogeni, a da nanočestice metalnih oksida, koje također sadrže kreme za sunčanje, mogu prodrijeti u stanice kože i oštetiti njihov DNK. Stav struke o tome je, međutim, više nego jasan: riječ je o predrasudama i zaključcima koji proizlaze iz neznanja i neupućenosti. Na dermatološkim se odjelima liječe na tisuće oboljelih od melanoma koji nisu koristili sredstva za fotozaštitu, ali ne postoji zabilježen slučaj pacijenta koji je zbog uporabe sredstava za fotozaštitu dobio zloćudnu bolest kože.

Kada su sunčeve zrake intenzivne, roditelji prirodno traže načine kako zaštititi osjetljivu bebinu kožu od sunca, pa nerijetko preko kolica ili autosjedalica stavljaju razne tanke prekrivače. To svakako izbjegavajte, jer čak i najtanja tkanina može povećati temperaturu. Eksperiment koji je proveden u Švicarskoj pokazao je da temperatura u kolicima prekrivenim pokrivačem, kad je vani 24 stupnja, raste na čak 34 u roku od pola sata.

Dakle, umjesto da navučete pokrivač na kolica, roditelji mogu koristiti nadstrešnice koje se pričvršćuju na kolica, ali ne "upijaju“ toplinu, ili se, što je najbolje, trebaju držati hlada.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bebe mlađe od 6 mjeseci, koje majke doje, ne trebaju vodu, ali starijoj djeci treba ponuditi obilje u vrućim danima. Bebama hranjenim bočicama mogu biti potrebna češća hranjenja formulama kako bi ostala hidrirana na vrućini, a dojene bebe možda će htjeti dojiti više nego inače tijekom vrućeg vremena. To znači da će i mama morati osigurati sebi više tekućine.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock