Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon utapanja dječaka u Istri, ugledna padijatrica upozorava: 'Roditelji, ove četiri činjenice su ključne!'

Nakon utapanja 17-mjesečnog dječaka u dječjem bazenu u vlastitom domu, dr. Giovana Armano pojasnila je kako reagirati ako se dijete naguta vode i što je tzv. suho utapanje

 dijete hoda blizu vode s tatom koji ga ne ostavlja samog bez nadzora u blizini vode

Strašna tragedija zadesila je jučer mladu obitelj u Vinežu kraj Labina - u dječjem bazenu utopio se njihov 17-mjesečni dječak. Iz pulske policije kažu da je istraživanje u tijeku kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do tragedije, utapanja, koje je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti djece do četiri godine starosti.

"Utapanje djece do četiri godine starosti čest je slučaj mortaliteta u toj dobi. Djecu se nikada ne smije ostavljati samu u bazenu, kadi, moru…, pa čak ako je to i na trenutak. Također, djeca moraju imati i odgovarajuću zaštitu kad ih se vodi na kupanje. To su prsluci, leptirići za nadlaktice, kolutovi za napuhavanje… Preporuka je da se kupi kvalitetnija zaštita. Za manju djecu sami kolutovi nisu sigurni, dijete se može prevrnuti, pa se, uz kolutove, preporučuje imati i prsluke ili specijalne kolutove koji imaju osiguranje od prevrtanja", kaže dr. med., Giovana Armano, napominjući da, čak i mala djeca koja su već proplivala i samostalno plivaju, moraju uvijek biti pod nadzorom jer nisu još sasvim sigurna.

Ako se dijete naguta vode, treba ga, savjetuje ova ugledna pedijatrica, izvaditi iz vode, okrenuti ga glavom i prsnim košem prema dolje, lupkati po leđima da ispljune ili izdahne vodu. Potom ga, dakako, treba umiriti i zagrliti da se osjeća sigurno.

"Ako je dijete duže bilo pod vodom treba zvati hitnu pomoć, pokušati izbaciti vodu iz djeteta i pristupiti reanimaciji. I kod kuće, u kadi, mala se djeca ne smiju ostavljati sama, niti na trenutak, jer se mogu poskliznuti, zaroniti, nagutati vode…", upozorava nanovo dr. Armano i naglašava još jednu činjenicu, doduše rijetku, o kojoj roditelji trebaju voditi računa - suho utapanje.

"O suhom utapanju govorimo kada osoba umjesto zraka u pluća udahne vodu. Tijekom ljetnih mjeseci u osobitoj su opasnosti mala djeca, koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tijekom kupanja u moru ili bazenima. Prvi simptom nakon što se udahne voda može biti samo kašalj, no ostali, koji mogu biti fatalni, mogu se razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja, a simptomi su edem pluća. Dijete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća, pojačano se znoji. Moguća je i promjena ponašanja i izrazita pospanost koji nastaju zbog nedovoljnog dolaska kisika u mozak, pa sve do gubitka svijesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vrijeme ne intervenira", kaže dr. Armano i naglašava četiri činjenice na koje roditelji uvijek moraju paziti:

  1. Uvijek nadzirite dijete kad se nalazi u vodi ili u blizini vode.
  2. Ne puštajte dijete da pliva na mjestima gdje nema spasilaca.
  3. Nikad ne ostavljajte dijete samo u vodi, premda je plivač.
  4. Nikad se ostavljajte bebu i malo dijete bez nadzora u blizini bilo koje količine vode – čak ni u vlastitome domu.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije