Kad je pravo vrijeme za majčinstvo, pitanje je na koje se posljednjih godina, kako se trendovi mijenjaju, mijenja i dobna granica – i to prema gore! - u kojoj žene počinju razmišljati o majčinstvu. I dok je nekada uobičajeno bilo da se, ako je medicinski sve bilo OK, žene realiziraju kao majke već u prvoj polovici 20-ih, danas se ta granica pomaknula za gotovo čitavo desetljeće. Doduše, medicinska struka tu je neumoljiva i ne gleda blagonaklono na taj trend:  napredak medicine i zdraviji način života doveli su do produljenje života žena, no to, nažalost, nije praćeno i produljenjem njihovog reprodukcijskog razdoblja. Oko 70% pacijentica po svoje prvo dijete dolazi u dobi u kojoj je njihova majka već završila reprodukciju, a baš toprim. dr. sc. Miro Šimun Alebić, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, smatra jednim od ključnih razloga što sve veći broj parova ne može ostvariti roditeljstvo. Intervju s dr. Alebićem, u kojem je govorio o budućnosti u liječenju neplodnosti, Zakonu o potpomognutoj oplodnji, oko kojeg je bilo puno polemika u Hrvatskoj, te o tome kad je vrijeme da se parovi zabrinu, pročitajte OVDJE.

No ono što se počelo događati posljednje vrijeme, posebice u razvijenim zemljama, jest činjenica da mnoge žene sve češće donose odluku da ne žele postati majke, a razloge za to u svojoj je knjizi "No Kid: 40 Reasons For Not Having Children"  pojasnila je francuska psihoanalitičarka, ekonomistica i spisateljica Corinne Maier. U njoj autorica, inače majka dvoje djece, piše kako je požalila što je majka, navodeći čitav niz nimalo idiličnih situacija s djecom i tvrdeći kako je slika nasmijane obitelji ispod božićnog drvca, na kojoj su svi sretni i svi se vole, čista laž. Njezina knjiga, koja je, ustvari, bila bunt protiv društva koji ženi nameće da mora biti majka, naišla je, očekivano, na brojne kritike.

I glumicu Jennifer Aniston prati glas kako ne želi djecu. Štoviše, spominje se i to da ju je Brad Pitt baš zbog te činjenice ostavio, premda je ova poznata glumica više puta u javnosti izjavljivala kako se nikako ne želi odreći iskustva majčinstva zbog karijere. Njezina kolegica Cameron Diaz kategorična je tvrdila kako majčinstvo nikada nije bilo njezina opcija, no kad su ona i suprug Benji Madden krajem prosinca 2019. postali roditelji malene Raddix, stav poznate glumice drastično se promijenio.

"Volim biti majka. To je definitivno najbolji dio mog života", rekla je Cameron Diaz.

I njezina kolegica Helen Mirren bez okolišavanja priznaje kako nikada nije osjetila majčinski nagon. I hrvatska pjevačka diva Josipa Lisac kao vrlo mlada znala je da ne želi postati majka, a danas, kako je izjavljivala u medijima, zbog te odluke nimalo ne žali. Štoviše, bilo bi to, kaže, egoistično i monstruozno od nje, jer bi značilo da želi nekoga tko će se u ovim godinama brinuti o njoj i "liječiti“ joj samoću. Šibenčanka Jasmina, koja je svojedobno pisala blog NoKids, nastao kao reakcija na pritiske iz okoline prema kojima žena nije u potpunosti realizirana ako nije majka, bila je tada već 10 godina u braku s muškarcem koji je prihvatio njezin izbor – da ne želi djecu. Na svojem blogu pisala je o hajkama koje se dižu na nemajke, o – kako ona to naziva – „djecocentričnom“ društvu, ali i svim drugim predrasudama i nerazumijevanjima s kojima se susreću žene koje su svjesno donijele odluku da ne žele roditi.

No, za razliku od nje, naša poznata influencerica Sonja Kovač, u nedavnom intervjuu za Story, povodom 38. rođendana, na pitanje ima li neki nedosanjani san, odgovorila je kako ih ima nekoliko te da su većinom usmjereni na privatan život. “Voljela bih kroz par godina useliti se u svoju kuću i ostvariti se kao majka”, rekla je Sonja Kovač.

View this post on Instagram

A post shared by Sonja Kovac (@xoxosonjakovac) on

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram i Profimedia