Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova opasnost među djecom! Znate li što je sekstanje i možete li vjerovati da u Hrvatskoj ima 27 žena pedofila?

Slanje vlastitih, golih fotografija nepoznatim osobama, kao i primanje i slanje eksplicitnih sadržaja, nova je opasnost među mladima. Sve to omogućuje pedofilima da lakše i brže dođu do žrtve koju, barem ako je vjerovati statistikama, ...

djevojčica žrtva novog opasnog trenda

Među mladima je prisutan novi, opasni termin. tzv. "sekstanje". Čak 60% mladih u Hrvatskoj barem je jednom poslalo, primilo i proslijedilo izazovne i eksplicitne seksualne sadržaje, a pritom se misli čak i na slanje vlastitih nagih fotografija nepoznatim osobama. Gostujući u RTL-ovoj emisiji Potraga, u kojoj se govorilo o pedofiliji, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, dr. sc. Gordana Buljan Flander, upozorila je na činjenicu kako nakon „sekstanja“ dolazi do ucjenjivanja, tzv. seks torčinga, gdje počinitelji ucjenjuju žrtvu: ako ne pošalješ nešto novo, prijeti kako će oblijepit slikama školu ili fotografije poslati roditeljima - pa djeca nastave slati i onda uđu u tzv. spiralu očaja. Žive u svakodnevnom strahu od toga što je sljedeće.

Podaci kažu kako se 8 posto seksualnog zlostavljanja događa preko interneta, a da 85 posto seksualnih zlostavljača poznaje svoju žrtvu otprije. No, zabrinjava podatak kako se samo 10% slučajeva zlostavljanja i otkrije.

„Sve što znamo o seksualnom zlostavljanju je na osnovi tih 10 posto, a znanstvena istraživanja pokazuju da je u Hrvatskoj svako peto dijete zlostavljano. Prosjek odgode vremena razotkrivanja je 10 do 16 godina… Radila sam s 1600 seksualno zlostavljane djece – ona ostanu sama samcata na svijetu – nitko im ne vjeruje, a na prste jedne ruke mogu nabrojiti koliko je bilo fizičkih dokaza, sve ovisi o iskazu djeteta i zato nudimo sucima da mi razgovaramo s djecom. Ima djece koja su po 10 puta morala govoriti što im se dogodilo”, kaže Gordana Buljan Flander.

Njihove traume zahtijevaju ozbiljne psihološke tretmane jer seksualno zlostavljanje ostavlja duboke posljedice. Razvoj depresije, PTSP-a, poremećaji hranjenja, različiti poremećaji ličnosti, kasnije seksualne smetnje…, samo su neki od njih.

"Djeci treba objasniti što je sve zlostavljanje, ali i koja je razlika između dobrih i loših dodira, što je dobra i loša tajna - to već s pet, šest godina. I u školi to treba objasniti - što je dodir bliskosti, što je normalan dodir, a što seksualni dodir", savjetuje Gordana Buljan Flander.

U Potrazi su pojasnili i to kako pod pedofilijom u psihijatriji smatraju one osobe kojima seksualno uzbuđenje predstavljaju djeca i to djeca koja nemaju sekundarne spolne osobine, dakle mlađi od 10 godina.  Neki će imati psihičke smetnje, ali velika većina pedofila su osobe bez prave duševne smetnje. U tzv, Registru pedofila, a zapravo seksualnih zlostavljača, koji je ustrojen 2013., nalaze se imena 1558 osoba. Među njima je i 27 žena. Najstarijem je 91 godina. Škole, vrtići, sportske ustanove prema posebnim propisima moraju provjeriti radnike koje zapošljavaju, a socijalni centri moraju provjeriti obitelji koje udomljavaju ili posvajaju. Mogu to učiniti i ostali poslodavci, ali samo ako dobiju odobrenje druge strane. Lani je Ministarstvu pravosuđa poslano oko 13.070 zahtjeva. Provjerom je utvrđeno da se troje nalazilo u Registru osuđenih za seksualna kaznena djela na štetu djece. Zlostavljač ostaje u Registru dok ne istekne rok rehabilitacije. Potrebno je deset godina da bi ga se izbrisalo; ne smije biti ponovno osuđen, a ako ponovi nedjelo, onda u Registru ostaje još 20 godina.

Pratite Roditelje.hr i na Instagramu!

Izvor: RTL
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije