Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6-godišnja djevojčica donirala kosu za djecu oboljelu od raka

S obzirom da vlasulje od umjetnih materijala, kod djece izložene agresivnom liječenju, često izazivaju dodatne poteškoće, poput iritacije kože, gesta malene Emilije ima još veći značaj

Emilija Bogdanović iz Istočnog Novog Sarajeva, 6-godišnja djevojčica koja će na jesen krenuti u školu, odlučila je u dogovoru s roditeljima svoju prekrasnu, dugačku kosu donirati djeci oboljeloj od raka.
"Kosa će ponovo narasti, a ako će ona koju sam poklonila nekome barem jedan dan učiniti sretnijim, onda sam i ja zadovoljna zbog toga”, izjavila je Emilija koja je donirala čak 30 centimetara kose. Naime, uvjet za donaciju bio je da kosa mora biti dugačka, zbog čega je moralo proći neko vrijeme od odluke o donaciji do realizacije, kao I to da kosa nije kemijski tretirana.
"Emiliji se svidjela nova frizura, a s oduševljenjem i promatrala repiće koje smo ošišali”, rekla je ponosna mama Vladanka, napominjući kao su se na ovaj čin odlučili kad joj se kći počela interesirati zašto neka djeca nemaju kosu. ".
"Pokušala sam joj to objasniti na što jednostavniji način koji će i njoj biti razumljiv. U tom se trenutku jako rastužila, a kad sam je pitala želi li da nekako pomognemo malim prijateljima, odmah je prihvatila ideju. U tom joj trenutku nije bilo bitno što će ošišati kosu koju je dugo puštala, već je samo željela pomoći drugima i pridonijeti da se netko drugi bolje osjeća”, priča ponosna mama.
Emilijina mama je napomenula da je zdravim ljudima vrlo teško zamisliti kako gubitak kose djeluje na djecu, a posebno na djevojčice, jer je to, na neki način, prvo što svi primijete.
"To je trenutak kada borba s rakom postaje vidljiva i okolini, ali i djeci, koja do tada možda nisu shvaćala što im se događa. Zato, doniranje kose je možda najbolji način da im pomognemo vratiti osmjeh na lice i samopouzdanje te da se osjećaju bolje”, kaže Emilijina mama.

S obzirom da vlasulje od umjetnih materijala, kod djece izložene agresivnom liječenju, često izazivaju dodatne poteškoće, poput iritacije kože, gesta malene Emilije ima još veći značaj.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije