Mnogi se roditelji, kad ostanu s djecom kod kuće dulje od vikenda, pitaju kako to vrijeme provesti korisno i produktivno. To se pitanje često postavlja tijekom ljetovanja, zimskih praznika ili kada je dijete bolesno. Međutim, kada su škole zatvorene, to pitanje postaje ponovno aktualno. U nastavku možete pronaći 10 načina kako dane kod kuće ispuniti kreativnim i korisnim aktivnostima!

Kuhajte s djetetom!

Odličan način da se zabavite i vi i vaše dijete. Tako dijete ima priliku usvojiti i korisne vještine, naučiti kako se pridržavati recepta ili slijediti vaše upute, kako biti oprezno, ali, i ono što je jako važno u kuhinji, steći će kulinarsku intuiciju. Za početak odaberite neko jednostavnije jelo ili kolač koje vaše dijete voli. Pripremite ga zajedno od nule: tako će vaše dijete naučiti da ništa ne dolazi samo od sebe te da iza svega stoji proces koji uključuje vrijeme i trud. Međutim, dopustite djeci i da se zaprljaju i nemojte im braniti da rade stvari koje nisu opasne. Ukrašavanje muffina ili torte odličan je završetak cjelokupne ceremonije. Stoga, neka djeca sudjeluju od početka do kraja. Također, čak i ako niste najvještiji u kuhinji, trebali biste barem pokušati napraviti šarene sendviče ili drugu hranu koja se jede rukama.

Društvene igre

U internetsko doba sigurno će biti zanimljivo posegnuti za malo drukčijim tipom zabave, a to mogu biti dobre stare društvene igre. Ako vam je još neka od njih pri ruci, obrišite prašinu s kutije i pokažite svojim mališanima kako ste se vi igrali kad nije postojala online zabava. Premda, ako ćemo pošteno, ima i odličnih novih igara. Međutim, trebamo pametno birati u skladu s dobi i interesima svojeg djeteta. Vidjet ćete, starija djeca više će uživati strateškim igrama kao što su Scrabble ili Monopoly. Mlađoj će djeci igračke biti zanimljivije, premda bi bilo dobro da se uključe i u igre koje razvijaju neke fine motoričke vještine, poput Jenge. Razmislite i o nekim „odraslijim“ oblicima zabave, kao što su igre temeljene na igranju uloga. U njima igrači trebaju koristiti dosta mašte i biti potpuno predani zadatku, a dovoljno su zanimljive da mogu konkurirati video-igricama.

Sami svoji majstori, vi i vaše dijete!

Na internetu možete pronaći brojne upute kako napraviti nešto novo od predmeta koji su nam svakodnevno dostupni. Živimo u vremenima nevjerojatnog i neograničenog pristupa informacija i jedino što trebate znati je kako ih najbolje iskoristiti. Tako s djecom možete izrađivati igračke ili neke druge korisne stvari. Na primjer, od kartonske kutije možete napraviti kućicu za lutke, od manjih kutija namještaj za lutkinu kuću, a odjeću za lutke od tkanina koje već dugo niste koristili. Puno se toga nađe po kuži što bi se dalo iskoristiti. Možete i uredno složiti alat koji imate, ali i sastaviti prvi dječji komplet alata, pod uvjetom da su oni sigurni za djecu. A zašto ne biste napravili i ukrase za dječju sobu, osvježili neke komade namještaja ili napravili nešto potpuno novo, poput zanimljivih svjetiljki koje se danas mogu napraviti uz vrlo malo truda i jako povoljno. Možete napraviti i neki instrument pa onda odsvirati nešto na njemu, najbolje vlastitu kompoziciju, na kućnom koncertu. Ovo je i sjajna prilika za izradu poklona iz kućne radinosti za neku prigodu u skoroj budućnosti.

Pravilno pranje zubi

Ovo je odlična prilika da djeca usvoje pravilne higijenske navike, uključujući oralnu higijenu. Tako možemo provesti više vremena zajedno, ne samo u igri, nego i u stvaranju korisnih cjeloživotnih navika. Međutim, ne zaboravite da pravilno pranje zubi može biti i zabavno. Kako, pitate se. Uz pomoć aplikacije s mjeračem vremena Oral-B Disney Magic Timer koja djecu nagrađuje za svako pravilno pranje zubi. U tome će vam pomoći vaš mobitel. Kad mališani pravilno koriste četkicu, na ekranu se otkriva skrivena slika. Istodobno trebate pratiti četka li vaše dijete zube pravilno prema našim uputama i odmah ispravljati nepravilnu tehniku. Aplikacija je kompatibilna sa zubnim četkicama Oral-B Kids. No, ne zaboravite, i dok se zabavljate, treba voditi računa o svemu što ima veze sa savladavanjem pravilnog pranja zuba.

Zajedničko vježbanje ili ples

Još jedan važan element brige o sebi je održavanje fizičke kondicije. To je izuzetno važno, pogotovo sada kada trebamo ostati doma. Zato svoje dijete, ako nije bolesno, pozovite na ples ili vježbanje. Premda su još mali, trebamo im od malih nogu ugraditi svijest o važnosti brige za zdravlje i važnosti fizičke aktivnosti. U svemu tome treba naglašavati prednosti aktivnog stila života i učiniti sve da im to ne izgleda kao naporna i dosadna obaveza. Ako imate mlađu djecu, ples je savršen izbor. Ne govorimo o iscrpljujućim vježbama, nego o zabavnim grupnim aktivnostima. Što će vam to još donijeti, osim boljeg raspoloženja? Pa, endorfine, zdrav razvoj i… kvalitetan san, što je posebno važno za djecu. A i nama će to dobro doći na kraju dugog dana.

Bojanje, kolaži, oblikovanje


Svoj mozak trebamo razvijati u različitim smjerovima. Ako mislimo da u nečem nismo dobri, ne znači i da je to istina. Štoviše, suprotno. Potičimo sebe i djecu na različite načine. Ne samo plesom, vježbanjem, brigom o higijeni, zabavom i kuhanjem. Razmislite i o umjetničkim aktivnostima. One razvijaju apstraktno mišljenje, maštu i finu motoriku, dok pasivan kontakt s umjetnošću oblikuje naš ukus i proširuje naše viđenje svijeta. Zato, ako imate knjige s reprodukcijama poznatih umjetničkih djela prolistajte ih sa svojim mališanima. Neka se zabave izrađujući svoje kopije tih djela. Čak i ako iz toga ne izađe ništa atraktivno, barem ćete se dobro zabaviti. A ako niste raspoloženi za tu razinu inventivnosti, možete se osloniti na različite igre bojanja. Sada su dostupne najrazličitije bojanke za različite dobne skupine: od jednostavnih do složenijih, malih i velikih, pa do onih antistresnih. Djetetu možete i predložiti što da nacrta ili organizirati likovni natječaj sa zadanom temom ili tehnikom. Ljubiteljima intenzivnijeg ručnog rada, preporučujemo igre plastelinom ili vlastoručnu pripremu slanog tijesta za izradu figurica.

Kviz znanja s nagradama

Osim što je savršen način ponavljanja školskog gradiva, kviz može uključivati i opća znanja, baš kao i onaj na TV-u. Možete se rasporediti kao u studiju i uključiti i druge članove obitelji. Pri osmišljavanju pitanja kombinirajte znanja stečena u školi s pop-kulturom, pričama i filmovima. Sustav bodovanja može biti kao na vašem omiljenom TV-kvizu. I svakako osigurajte prikladnu nagradu, koja ne mora biti neka stvar, već može predstavljati određenu privilegiju. Na primjer, pobjednik ne mora pospremati sljedeća tri dana.

Pictionary

Ovo je odličan način učenja poslovica kao i usavršavanja vještina crtanja i prezentacije – prava zabava za cijelu obitelj. A pruža i savršenu priliku da se bolje upoznamo i vidimo iz drukčije perspektive. Jedino što vam treba je ploča na kojoj možete crtati ili veliki komadi papira i… pozitivan stav.

Zajednički popravci

Ovo je odličan način da provedete vrijeme i s dječacima i s djevojčicama. U trećem prijedlogu spomenuli smo da možete zajedno sastaviti prvi komplet alata. Sada je vrijeme da naučite kako koristiti te alate. Što bismo mogli raditi? Možemo rastavljati razbijene stvari, igračke i opremu. Ponekad ćemo otkriti da je razlog kvara jednostavan i da se neke stvari mogu lako popraviti i vratiti u funkciju. Međutim, budite oprezni i upamtite da je ovo dobra prilika da podučimo mališane kako uvijek paziti na zdravlje i sigurnost, i svoje i ostalih. Zajedničko popravljanje stvari može biti i odlična lekcija o odgovornosti. Izrada nečeg jednostavnog može nas učiti strpljenju, planiranju i provođenju plana u djelo.

Filmski klub

Zajedničko gledanje crtića ili filmova također može biti korisno. Međutim, neka ne bude u potpunosti pasivno. Raspravljajmo s djecom što se dogodilo u filmu ili crtiću. I objasnimo djeci stvari koje im je bilo teže shvatiti. Razgovarajmo o odlukama likova i uzmimo u obziru različite opcije, moralne dileme i druge odluke. Ovaj tip kućnog debatnog kluba može pomoći djeci da nauče kako izraziti svoje emocije i razmišljanja, ali i obogatiti maštu i rječnik.