Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad vaše dijete igra "18+" videoigre

Slika prva: sjedite sa svojim desetogodišnjakom i zajedno igrate igricu na PlayStationu. Riječ je o Crash Team Racingu, automobilskim utrkama, sa simpatičnim crtanim likovima u ulozi. Vaš je klinac vješt, ali ni tata se ne da; svaku treću utrku je na korak do pobjede…


Slika druga: vaš je desetogodišnjak vani, u kvartu, igra se s vršnjacima. Barem vi mislite da se igraju vani. Bicikli su "sparkirani" u susjedovu dvorištu, a njih petorica su kod prijatelja, na "plejki", igraju GTA 5 i upravo bježe policiji nakon uspješno obavljene pljačke banke.


Ako možda ne znate, GTA 5 je jedna od igara s oznakom "nije za mlađe od 18 godina", a cilj igre je obogatiti se pljačkom i nasiljem se probiti do vrha kriminalnog svijeta virtualnog grada Los Santosa. Previše za jednog desetogodišnjaka? Etiketa na plastičnom omotu igre tako kaže. A s tim se slažu i stručnjaci, navodeći da je dijete tek s 13 godina sposobno odijeliti maštu od stvarnosti. Što i dalje ne znači da će znati prepoznati što se uistinu u igrici događa.


Igraju li nasilnu igricu kao što je GTA, ne znači da će djeca postati kriminalci - ali ne znači ni da će im ona poslužiti kao primjer za nešto pozitivno. Stručnjaci upozoravaju da želja vašeg djeteta da postane članom virtualne bande možda znači da se ono na taj način rješava nekih frustracija, umjesto da se s njima proba nositi na neki zdraviji način.
U čemu biste im vi trebali kao roditelj pomoći. A možete li im pomoći igrajući takve igre s njima?


To možda i nije loša ideja. Znajući da živimo u 21. stoljeću i da su djeci najrazličitiji sadržaji dostupni na jedan dodir prsta po dodirnom ekranu tableta ili mobitela, možete biti sigurni da će - ako baš želi - vaše dijete doći do takvih igara. Možda onda nije loša ideja da s takvih igara maknete za dijete privlačnu etiketu zabranjenog voća i zaigrate igru s njim. Tako ćete mu usput moći pojasniti što je prihvatljivo, a što nije, kakve posljedice nose određeni potezi likova i što bi značilo da se tako nešto dogodi u stvarnom životu.


Ne tvrdimo da je to sjajna ideja, ali ako treba birati između toga da takve igre igra vama iza leđa ili pod vašim nadzorom…

Fotografija: ProfiMedia.com

Najnovije

Najpopularnije