Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugledna onkologinja upozorava: 'Koronavirus bi mogao povećati broj oboljelih od raka!'

U ordinacijama se zbog straha od koronavirusa osjetno smanjio broj dolazaka pacijenata na redovne preglede i kontrole, što bi - upozorila je prim. dr. Ljerka Eljuga - moglo rezultirati povećanim brojem otkrivanja bolesti u uznapredovaloj ...

Proteklih dana nad svojim zdravljem strepili smo više no ikad, no upravo ta strepnja i preveliki strah od koronavirusa mogli bi nas koštati razvoja jednog od najopasnijih ubojica današnjice, raka. U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 22 tisuće novooboljelih od raka, a umre njih 14 tisuća. Ugledna onkologinja prim. dr. Ljerka Eljuga, koja se nalazi na prvoj crti nove dimenzije rata, ističe kako bi situacija u proteklom razdoblju te strah od odlaska na preglede mogli  rezultirati povećanim brojem otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi i posljedičnim povećanjem stopa smrtnosti.

"Informacije o koronavirusu koje su stizale iz nama susjednih zemalja svakako su izazvale značajan strah. U ordinacijama se osjetno smanjio broj dolazaka pacijenata na redovne preglede i kontrole. Brojne žene nalaze opravdanje da preskoče planirani pregled i možda se sužive sa simptomima koje imaju. Strah od dijagnoze nekima će dobro doći da se ne javljaju svojim liječnicima što će imati za posljedicu otkrivanje raka u uznapredovaloj fazi bolesti pa će liječenje u tom slučaju biti iznimno složeno s neizvjesnim ishodom. Tu su i liste čekanja za preventivne preglede koje se zbog ove epidemije značajno produljuju, što je dodatna opasnost od ponovnog porasta stopa smrtnosti primjerice žena od raka dojke koje su srećom zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj u blagom padu", upozorava prim. dr. Ljerka Eljuga.

Ugledna onkologinja opisala je kako izgledaju pregledu u novim okolnostima te kako se snaći u brojnim novim mjerama s kojima moramo naučiti živjeti.

 "Smanjili smo broj pacijentica u čekaonici držeći se pravila o preporučenoj distanci. Ukoliko pacijentica dođe s pratnjom, osoba je mora pričekati izvan Poliklinike. Svaka pacijentica treba ispuniti upitnik, oprati i dezinficirati ruke te staviti masku. Ukoliko nema vlastitu, dobije je na recepciji. Osoblje ima zaštitne maske, a nakon svake pacijentice slijedi dezinfekcija. Tako mogućnost zaraze svodimo na minimum, rekla je dr. Eljuga.

Fotografije: PR i Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije