Promjene koje nam je donio život u izolaciji zbog koronavirusa neizbježno utječu na naše mentalno zdravlje i zato je važno zapitati se "Kako se osjećam?" te pokušati se fokusirati na pozitivne i lijepe stvari. Stoga je Teatar Tirena, koji već 22 godine ima cilj biti podrška u odrastanju djeci i mladima, napravio mali tjedan mentalnog zdravlja i tri edukativna videa o mentalnom zdravlju, bazirana na predstavi "U mojoj glavi".

Predstava je autorski projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o važnosti razgovora o tome kako se osjećamo te opasnostima mentalnih bolesti. Predstava je nedavno obilježila svoju 50. izvedbu. Uvrštena je u projekt "Osjećam" koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativa BoliMe, ali čitav niz festivala, manifestacija i stručnih skupova.

Tri Tirenina videa bave se mentalnim zdravljem te anskioznošću, napadima panike i depresijom. Depresija je jedna od najrasprostranjenijih bolesti na svijetu. Prema statistikama WHO-a od depresije u svijetu trenutno boluje preko 264 milijuna ljudi. Depresiju se može liječiti i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme. Svatko od nas povremeno osjeća anksioznost, no ona u sve više slučajeva prerasta u poremećaj i velikom broju ljudi neizmjerno otežava svakodnevnicu. Mnogo nas se proteklih tjedana osjećalo tjeskobno. Neki su se možda borili i s napadima panike. Važno je znati da postoje mnoge tehnike pomoću kojih se možemo nositi s napadom panike.

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo k liječniku. Ali kad nas boli "negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć.

"Ako se ne osjećaš dobro, ako te boli “negdje unutra”, važno je o tome razgovarati, s obitelji, s prijateljima… Ako u tvojoj okolini ne postoji osoba s kojom možeš razgovarati, postoje stručne osobe kojima se možeš obratiti. Hrvatska psihološka Komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i županijskim psihološkim društvima aktivirala Mrežu telefonskih linija za psihološku pomoć koja obuhvaća 25 telefonskih linija na kojima je 24 sata dežurno 150 psihologa i kliničkih psihologa volontera", poručuju iz Tirene.

Fotografija: Shutterstock