Bojanje jaja za Uskrs običaj je u kojem uživa cijela obitelj, a posebice djeca. Darivanje pisanice ili tucanje jajima (čije će zadnje puknuti i tko je pobjednik igre), dio je obiteljske tradicije koje se nećemo odreći ni ove godine. Ne dozvolimo da nam koronavirus pokvari zabavu i običaje! Jeste li znali da su prve pisanice na ovim prostorima pronađene još u starohrvatskim grobovima, iz vremena kada kao narod još nismo ni prihvatili kršćanstvo? Je li vam poznato zašto ih bojamo, tj. što pojedina boja predstavlja? Bijela, logično, simbolizira čistoću, crvena Kristovu muku, zelena plodnost... Bilo kako bilo, za djecu su pisanice simbol radosti, zajedništva i, dakako, kreativnosti. I, doista, ljuska od jajeta poput slikarskog je platna, podloga za prava umjetnička djeca, no ove smo se godine odlučili biti jednostavni i motivirati se onim što nam je najvažnije - zdravljem. Neka pisanice budu potpuno prirodne! Inspiraciju smo potražili na blogu Food & Mood, savršenom mjestu za kreativce, zaljubljenike u dobru hranu i sve vezano za nju, putovanja..., u život! Kurkuma, crno vino, cvjetovi hibiskusa i ljuske luka - sv eje što vam je potrebno za zdrave pisanice.

KURKUMA
Sastojci: 2 žlice mljevene kurkume, 1 l vode, 1 žlica octa

Priprema: Svježa jaja sobne temperature stavi u mlaku vodu zajedno s ostalim sastojcima i kuhaj nekih 20-30 min. Ako želiš da jaja imaju nježnije žutu boju, onda ih izvadi iz vode i ostavi da se osuše. Ona za koja želiš da budu intenzivnije obojena, ostavi u vodi s kurkumom onoliko dugo dok ne budeš zadovoljan/na intenzitetom boje. To može biti sat ili dva ili preko noći.

CRNO VINO
Svježa jaja stavi u hladno vino i kuhaj minimalno 30 min na laganoj vatri. Nakon što su kuhana, možeš ih izvaditi da se osuše. Želiš li dobiti svjetlucavi efekt na ljuski, odnosno male kristaliće i jaču boju ostavi ih da odstoje preko noći. Njih ne treba ničime premazivati.

LJUSKE LUKA
Sastojci: 1 litra vode, ljuske od 10-12 glavica crvenog ili ljubičastog luka

Priprema: Skini ljusku s lukova te stavi u hladnu vodu. Stavi svježa jaja u vodu i kuhaj ih 20-30 min. Za veći intenzitet boje također ih možeš ostaviti da stoje nekoliko sati mada to najčešće nije potrebno.

HIBISKUS
Sastojci: 100 g čaja od hibiskusa, 7 dcl vode

Priprema: Ovdje sam koristila manju količinu vode kako bih dobila jači pigment. Jaja sobne temperature stavi kuhati u mlaku vodu zajedno s hibiskusom. Kuhaj dok ne postigneš željenu nijansu, također minimalno 20-30 minuta, a možeš ih ostaviti da odstoje i duže u boji.

Fotografije: Food & Mood i Profimedia