Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova otkrića: obolijevaju li više dječaci ili djevojčice te koja je dječja dob najugroženija

Potvrđena su i dva smrtna slučaja kod djece zbog koronavirusa

 nova informacija o smrti novorođenčeta zbog koronavirusa

Koronavirus je trenutačno zarazio gotovo 250 tisuća ljudi u svijetu i ubio njih više od 10 tisuća. Iako se do sada baratalo podatkom da od koronavirusa nije umrlo niti jedno dijete mlađe od 10 godina, najnovije izvješće, objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine, potvrdilo je dva slučaja smrti djece u Kini. Riječ je o 10-mjesečnom dječaku, koji je i prije zaraze koronavirusom bio bolestan, kao i jednom 14-godišnjaku, za kojeg ne navode podatke. U izvješću je navedeno i to kako djeca jesu prenositelji virusa, tj. da su visoko zarađene skupine, ali rijetko oboljeli.

U skupini od 171 zaražene djece, koju su promatrali, desetomjesečni dječak bio je jedan od triju pacijenata kojima je bilo potrebno liječenje u jedinici Intenzivne njege i pomoć respiratora za disanje. Sva trojica liječena su u dječjoj bolnici Wuhan koncem veljače i svi su imali neke druge zdravstvene probleme prije nego što su zaraženi koronavirusom. Što se tiče smrti 14-godišnjaka, nije objavljeno je li patio od nekog drugog zdravstvenog problema.

U spomenutoj studiji, znanstvenici su se bavili i proučavanjem statistike obolijevanja dječaka i djevojčica, kao i činjenice jesu li određene dobne skupine kod djece ipak izložene većem riziku. Studija je otkrila malu razliku između vjerojatnosti da se inficiraju ili obole kod dječaka i djevojčica.

Više od 4,4% djece iz izvještaja bilo je bez vidljivih simptoma. Dodatnih 51% imalo je blage simptome, poput kašlja, upale grla, curenja iz nosa i kihanja, a ponekad i vrućice, umora i bolova u tijelu. U nekim su slučajevima djeca su imala simptome poput mučnine, povraćanja, bolova u želucu i proljeva.

Preostalih

39% djece bilo je umjereno bolesno. Imali su simptome poput upale pluća s

kašljem koji je napredovao od suhog do produktivnog.

Pregled je pokazao male ožiljke i oštećenja na plućima kod oboljele djece, a liječnici su čuli i "zviždanje“ u plućima.

U teškim slučajevima, groznica, kašalj i ponekad gastrointestinalni simptomi napredovali su tijekom otprilike tjedan dana do poteškoća s disanjem. Najteže simptome imale su bebe mlađe od godinu dana, dok su najblaže simptome pokazivali tinejdžeri.

"Za razliku od zaražene odrasle osobe, većina zaražene djece ima blaži klinički tijek", napisali su autori studije New England Journal of Medicine, no upozorili su kako ostaje riješiti još jedan misterij: jesu li 55% zaražene djece čiji su simptomi neotkriveni ili su jedva uočljivi sposobni širiti infekciju.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije