Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako raditi od kuće s djecom i ne 'poludjeti'?

Ovo je velik test vašeg roditeljskog autoriteta i sposobnosti da u ključnom trenutku kažete "Sad je dosta!" i zauzmete se za sebe i trenutačne prioritete

 mama radi od kuće zbog koronavirusa

Pokušajte, ako je ikako

moguće, osigurati sebi prostor za rad koji nije kuhinja ili dnevni boravak.

Tamo ćete ipak moći imati kakav-takav mir.

Nitko još nije uspio shvatiti zašto su djeca žedna, gladna i sl. samo kad su njihove majke zauzete, ali to se događa svima nama. Dakle, pripremite se: u veliki tanjur ili zdjelu narežite voće ili tanjur napunite nekim drugim zdravim grickalicama. Tako ćete izbjeći neprestano slušanje rečenice "Mama, gladna/gladan sam!“

Ne zaboravite: i otac je roditelj. Samo zato što je kuća tehnički vaša domena ne znači da morate biti jedina odrasla osoba koja priprema hranu, zabavlja djecu, pomaže oko online škole i svega drugog što roditeljske obveze podrazumijevaju. Podsjetite oca da je i on na dužnosti.

Učinite ono što morate učiniti, a to znači i sakriti se u kupaonicu na neko vrijeme, ako je potrebno. Pravi problem s tim što su svi kod kuće dok radite od kuće je - uvijek su tu. U trenutku kada završite s poslom, djeca žele vašu potpunu pažnju, ne ostavljajući vam vremena da radite nešto drugo osim posla i roditeljstva. Dakle, ako se morate skriti u kupaonicu kako biste si priuštili trenutak mira, učinite to. Ne osjećajte se krivo zbog toga!

Dajte prednost svojem poslu u jednom dijelu dana. Ukućani moraju znati da to što se fizički prisutni doma ne znači da ste im čitavo vrijeme na raspolaganju, tj. da imate i veliku odgovornost prema svojem poslu. Mame i inače imaju problem staviti svoj posao prije djece, a to je u novim okolnostima još i teže. Djeca se moraju znati i sama zabaviti i animirati. Taj vječni angažman roditelja oko djece i inače je velik problem. Ovo j eprilika da mališani sami shvate koliko su kreativni, ako to do sada nisu spoznali. Najbolje je svaki dan napraviti raspored aktivnosti za svakog člana obitelji, kako vam se ne bi dogodilo da u gluho doba noći završavate projekte koje niste stigli tijekom dana. To će značiti potpunu iscrpljenost za vas. Kako biste se bolje koncentrirali na posao i izolirali od zvukova, stavite slušalice na uši - učinit će vas manje dostupnima.

Odredite obveze za svakog člana obitelji, ma koliko gunđali zbog toga. I djeca mogu pokupiti i složiti rublje, pospremiti krevete, pa i pomoći pri kuhanju. Nema razloga zašto ne biste zahtijevali njihovu pomoć, a možda vas i iznenadi koliko i oni uživaju u novim ulogama.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije