Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znanstvenik Ivan Đikić otkrio 3 razloga zašto su djeca otporna na koronavirus

To ipak ne znači da djeca nisu prenositelji!

 dijete i žena starije životne dobi

Gostujući u emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska", ugledni znanstvenik, molekularni biolog Ivan Đikić objasnio je, između ostalog, zašto su djeca otporna na koronavirus. Naveo je tri moguća razloga zbog kojih, prema trenutačnim informacijama, koronavirus pogađa jedno od tisuću djece.

Prvi razlog je zbog manifestacije simptoma. Naime, djeca možda nose u sebi virus, ali ne pokazuju nikakve simptome, pa ih se ne testira. To ne znači, pojasnio je Đikić, da nisu prenositelji virusa. Drugi je razlog njihov snažniji imunitet, a treći što njihove stanice nisu zarazne, tj. nemaju dovoljnu količinu receptora na staničnim membranama koji bi na sebe vezali virus i zarazili tijelo. Dodao je kako svi podaci govore da su najugroženija skupina osobe starije od 60 godina te kronični bolesnici, posebice oni koji imaju problema s respiratornim sustavom.

Đikić vjeruje kako će ovaj virus, baš kao i svi drugi, imati svoj vijek trajanja od dva do tri mjeseca, no nada se kako će, zbog svih mjera koje smo u Hrvatskoj poduzeli i zbog osobne discipline svakog od nas, broj zaraženih osoba i prije početi padati. Iako se svi nadamo kako će i visoke temperature zraka, koje su pred nama, pomoći suzbijanju virusa, Đikić je rekao kako to neće biti presudno, već je puno važniji dobar imunosni status svakog od nas. Uvjeren je kako ćemo ovaj virus pobijediti. Do tada, savjetovao je gledateljima, neka iskoriste ovo vrijeme izolacije da se posvete svojim obiteljima, osmisle kvalitetno zajedničko vrijeme te nauče djecu selektirati bitne od nebitnih informacija te kome vjerovati.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije