Novi virus koji izaziva bolest Covid-19 ozbiljno je uzdrmao cijeli svijet. Panika je u ovom trenutku najmanje potrebna svima nama, no svjedoci smo kako "pušemo i na hladno", pa su mnogi ljudi na prvu pojavu glavobolje i šmrcanja zabrinuti. No te tegobe odmah ne znače i to da je osoba oboljela od koronavirusa. Sumnjati za sada trebaju samo oni koji su doputovali iz drugih zemalja, žarišta bolesti, posebice iz Italije, kao i oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženima. Iako o koronavirusu znamo jako malo, sigurni smo kako je odgovorno ponašanje svakog pojedinca, za sada - dok još nemamo cjepiva i lijeka - jedini način borbe protiv ove globalne pošasti. Evo nekoliko savjeta kako se ponašati ako krenu neki tipični znakovi prehlade...

Umirujuća isparavanja
Za vrijeme prehlade jednako je važna vanjska, kao i unutarnja temperatura tijela. Osobito kad nas muče hunjavica i kašalj. Primjerice, ako su nam hladne noge, hladi se koža, stišću se krvne žile - također u grlu. To daje virusima prednost jer tada se u grlu nalazi manje obrambenih stanica. Ako se ne osjećate preslabo, preporučuje se topla kupka s eteričnim uljima. Potom se dobro odjenite te utoplite u krevetu. Kako biste lakše disali, morate pročistiti dišne putove. To ćete najlakše postići na onaj najpoznatiji način - inhaliranjem iznad posude s vrućom vodom u kojoj je rastopljena žlica soli ili šaka kamilice.

Inhaliranje
Ako nemate inhalator, u zdjelu stavite 1⁄4 l vruće vode u koju ćete dodati 1 žličicu soli (bez fluora) ili vrećicu posebne soli za ispiranje nosa (dostupno u ljekarnama). Nagnite se iznad zdjele, preko glave prebacite ručnik pa naizmjence dišite kroz nos i usta. Para će razrijediti ljepljivu sluz i smanjiti natečenost sluznice. Nakon inhaliranja primijetit ćete da vam je disanje olakšano, a popravit će se i stanje vezano uz gubitak okusa.

Vitamini i kretanje
Kako se uopće ne bismo zarazili, potrebno je ojačati imunitet. To ćemo prvenstveno postići zdravom prehranom koja sadrži puno voća i povrća te redovitim kretanjem. Kod prekomjernog grijanja, kakvom smo izloženi u zatvorenim prostorima, suhi zrak posuši sluznicu dišnih putova, pa ona više nije u stanju uništavati potencijalne napadače. Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira pojačanim lučenjem sekreta, čime se pojačava učinak čišćenja nosa.Također, krećite se, jer dok mirno sjedite zrak se izmjenjuje u tek jednoj trećini pluća, dok se u preostalom dijelu nakuplja sekret i ustajali zrak, što pogoduje razvoju bolesti. Fizička aktivnost potiče disanje – punim plućima. Preporučuje se vožnja biciklom - pola sata dnevno optimalno će ojačati tijelo. I duga šetnja po svježem zraku čini nam dobro. No s obzirom na to da se situacija s koronavirusom svakim danom mijenja, slušajte preporuke Civilne zaštite oko kretanja na javnim mjestima.

Veza vitamina C i šećera
Šećeri, za kojima većina nas rado poseže u krizi ili samo iz čistog zadovoljstva, sprječavaju ulazak vitamina C u stanice imunosnog sustava, a dobro je poznato koliko je ovaj vitamin važan u borbi protiv infekcija. Šećeri također oduzimaju tijelu kalcij i vitamine B kompleksa, a smatra ih se najvećim ‘krivcima’ za to što djeca često obolijevaju od prehlade, grlobolje, upale uha... U vrijeme infekcija treba izbjegavati meso, jaja, mlijeko jer povećavaju stvaranje sluzi, što otežava ‘rad’ bijelih krvnih stanica.

Pileća juha
Cisteini sadržani u piletini zaustavljaju upalne procese u dišnim putevima. U piletini osim toga ima cinka, koji može skratiti trajanje prehlade. Sumporni spojevi u luku sprečavaju širenje virusa, a celer i peršin zahvaljujući eteričnim uljima oslobađaju sluznice u području ždrijela i ublažavaju nadražujući kašalj. Juhu je najbolje jesti svježe pripremljenu.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia