Barem jednom godišnje pojavi se neka nova dijeta koja se predstavlja kao brzo rješenje za skidanje kilograma. Teško ih je ignorirati kad želimo skinuti koji kilogram viška, međutim, većina takvih dijeta ne nudi zdrav, balansiran pristup prehrani, dugoročno nisu učinkovite, a neke od njih nisu ni bezopasne.

S druge strane, mindfulness metoda, tj. svjesno jedenje, potiče stvaranje novog emocionalnog obrasca vezanog uz hranu – bez dijeta i ograničavanja jelovnika. Uključuje razvijanje zdravog odnosa prema hrani, što čini alternativni put za prirodniji gubitak kilograma.

Svjesniji ili pomniji pristup hrani podrazumijeva usmjeravanje pozornosti na fizičke i mentalne procese prilikom kuhanja i jedenja. Ta svjesnost koja izranja dok smo usredotočeni na hranu, bez osuđujućih misli, dopušta nam da bivamo u sadašnjem trenutku, otpustimo stare obrasce ponašanja, spojimo se s istinskom unutarnjom motivacijom i prekinemo začarani krug gubljenja i gomilanja kilograma.

Što je svjesno jedenje?

Svjesno jedenje temelji se na budističkom konceptu pomnosti koji uključuje potpunu prisutnost u sadašnjem trenutku. Tehnike pomnosti, dobro je poznato, pomažu ublažiti stres, kao i neke zdravstvene tegobe, a, čini se, mogu biti primijenjene i na hranjenje.

To, među ostalim, znači: usporiti; primjećivati boje, mirise, okuse, teksture i temperaturu hrane; sporo žvakati; osloboditi se distrakcija poput čitanja novina ili gledanja TV-a; naučiti se nositi s osjećajima (npr. krivnjom ili anksioznošću) vezanima uz hranu; naučiti bolje prepoznavati znakove gladi i sitosti.

Ne deblja ono što jedemo, nego kako jedemo

U nekoliko istraživanja, poput onog pod vodstvom američke psihologinje Jean Kristeller, pokazalo se kako svjesno jedenje može pomoći osobama koje pate od poremećaja hranjenja te da, također, može biti od pomoći i pri gubitku kilograma.

Brian Wansink, psiholog na sveučilištu Cornell, u svojoj knjizi Mindless Eating tvrdi da se debljamo ne zato što jedemo, nego zbog načina na koji jedemo. Postanemo li svjesni „jedači“, tvrdi Wansink, moći ćemo kontrolirati svoje kilograme. Prema njegovoj teoriji, ne prejedamo se zbog gladi, nego zbog brojnih vanjskih faktora koji utječu na to koliko jedemo, a nismo ih ni svjesni.

Nastavak teme čitajte na sljedećoj poveznici.

Tekst: Magda Dežđek

Izvor:Sensa.hr