Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hodate pogrbljeni, jako tiho govorite, gledate na stranu? Kakav primjer time pružate vlastitoj djeci?

Promatrate li ponekad položaj tijela osoba iz vaše okoline? Kako sjede, stoje, imaju li prekrižene ruke ili noge… Zauzimaju li mali ili veliki dio fizičkog prostora u kojem se nalaze? Često smo skloni promatrati posturu tijela bliskih ...

Neka djeca često hodaju spuštenih ramena i glave, sjede prekriženih ruku te gledaju u pod. Sjećam se, dok sam išla u osnovnu i srednju školu, mama i baka su mi često govorile „Ispravi se Tea! Vidi kako si pogrbljena!“. Jeste li i vi to isto čuli barem jednom u životu? Nadam se da jeste, a nadam se da isto govorite i vlastitoj djeci. Toliko puta sam čula imperativ „Ispravi se!“ da često mogu „uhvatiti“ samu sebe dok prolazim pored izloga neke trgovine i pogledom provjeravam hodam li uspravno. Zašto je važno paziti na posturu, držanje vlastitog tijela? Prije svega, radi se o neverbalnoj komunikaciji koja je izrazito važna, često značajnija od onoga što govorimo. Govor tijela, izraz lica, ton glasa i slično jesu neverbalni znakovi koji značajno utječu na našu interakciju s drugima u okolini te interakciju sa samima sobom (intrapersonalna komunikacija). Govor tijela, načinom na koji zauzimamo fizički prostor, značajno utječe na to kako se osjećamo uslijed toga, kao i na to o čemu razmišljamo i na što se usmjeravamo. Poznata je poveznica između misli, osjećaja i ponašajnih obrazaca.Kontrolom vlastitih misli možemo utjecati na emocije koje doživljavamo, a onda na kraju, odabirati ponašanja – donositi izbore.

Girl standing in front of blackboard at school, Image: 322982309, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Promjenom pozicije tijela povećavamo vlastite moći

Američku znanstvenicu Amy Cuddy zanimalo je može li se vježbanjem određenih pozicija tijela u prostoru utjecati na kognitivne i emocionalne procese. Amy govori o fenomenu o kojem se danas puno piše, a to je „power position“ – pozicija moći, kojim ističe da zauzimanjem pozicije moći svojim tijelom u prostoru potičemo lučenje hormona testosterona (hormon dominacije) i smanjujemo lučenje kortizola (hormon stresa). Što to znači? Amy je dokazala da se, nakon dvije minute „pozicije moći“, možemo osjećati bolje, dominantnije i samopouzdanije, što zasigurno može pomoći u nekim izazovnim i stresnim situacijama(na primjer situacija u kojoj vaše dijete treba prezentirati važnu temu na satu povijesti).

Zašto ovaj vrlo jednostavan alat ne biste koristili u radu s djecom? Osim što djeca čuju i vide ponašanja vas roditelja, često ista i oponašaju jer tako najbolje uče. Obratite pažnju na vaš položaj tijela, pitajte se što njime poručujete na van i kako vas vaše dijete može doživjeti. Pozicija moći – stati čvrsto nogama na tlo, biti uspravnih leđa, ramena i glave, a ponekad i podići ruke u zrak – može imati pozitivnih učinaka na vaše emocionalno doživljavanje stresnih situacija, kao i na misli koje imate o svojim sposobnostima. Kada je riječ o školi i izvršavanju školskih obaveza, normalno je da neka djeca u određenom trenu osjećaju tremu zbog javnog nastupa, strah od neuspjeha, sramežljivija su podići ruku i reći svoje mišljenje iako znaju točan odgovor i tako dalje. Ovo je alat koji se može vježbati i primjenjivati kod kuće s ciljem podizanja samopouzdanja djeteta te razvoja pozitivne slike o sebi.

, Image: 327247339, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Kuttig - People / Alamy / Alamy / Profimedia

Znate li kako izgleda Marvelov Kapetan Amerika koji visoko leti s rukom prema gore dok u drugoj ima veliki štit? :) Slobodno uključite maštu u priču i osmislite poziciju moći s vašim djetetom. To je prilika za učenje i fokusiranje na stvari koje vi i vaše dijete imate ili možete imati pod kontrolom. Izlaganje iz povijesti će proći svakako, bolje ili lošije, a važnije od ocjene je to da dijete odmalena uči fokusirati se na stvari koje može imati pod kontrolom i na koje može utjecati, a to su: vlastite misli, osjećaji i ponašanje. Time ćete pomoći vlastitom djetetu u gradnji samopouzdanja, odabiranju vjere u sebe, ustrajnosti oko prepreka i zadataka te kontroliranju misli i emocija.

Dakle, u određenim stresnim i izazovnim situacijama, ali i svakodnevnoj igri, zauzmite poziciju moći s djetetom (uzmimo ponovno onu situaciju izlaganja gradiva iz povijesti za primjer). Pomozite djetetu da se fokusira na stvari koje želi ostvariti, a ne na one koje želi izbjeći – želi pročitati lektiru i uspješno napisati test iz iste, želi izložiti power point prezentaciju tako da na kraju bude zadovoljno naučenim i prezentiranim – treba se fokusirati na čitanje lektire, učenje gradiva, ustrajnost, trud, znanje i vjeru u sebe!

Kako to vježbati? Potičite dijete da jasno i glasno, dok stoji čvrsto ukopanih nogu s rukama na bokovima, govori rečenice: „Ja to mogu! Ja sam sposoban to naučiti! Ja vjerujem u sebe!“ – time dijete na pozitivan način razgovara sa sobom (pozitivni samogovor). Tako se dijete fokusira na vlastite snage i resurse (znanje, sposobnosti, komunikacijske vještine, mir potreban za izlaganje) i ide ka ostvarenju cilja, a ne na vanjske čimbenike (loše raspoloženje nastavnika toga dana, tmurno vrijeme, tehničke poteškoće s projekcijom prezentacije). Isto možete primjenjivati i kod mlađe djece u situacijama kada se ljute jer misle da ne mogu složiti puzzle, prerano odustanu uslijed prvog neuspjeha, misle da ne mogu složiti vlastitu odjeću i tako dalje. Rečenice pozitivnog govora koje će od vas naučiti, ostat će urezane!

Kada spojite dominantni stav tijela koji je moćan s navedenim pozitivnim mislima (vježbajući to kroz određeno vrijeme), zasigurno se možete početi osjećati samopouzdanije nakon nekog vremena. Tada ćete prepreke lako svladavati, nećete se bojati nadolazećih, a ako se strah i javi, znat ćete da upravo u tom smjeru trebate i ići. Na ovaj način, uvjeravate vlastiti mozak da ste snažni, sposobnosti i moćni!

Naša postura tijela doista priča važnu priču našem umu, stoga učite vlastitu djecu kako da postanu superjunaci u vlastitim životima!

Tekst: Tea Bošnjak, mag. paed. soc.

Najnovije

Najpopularnije