Je li savršeno majčinstvo u 'nesavršenosti'­? Upravo je to bila glavna tema, na prvoj Becutanovoj radionici za mame u ugodnom ambijentu Magnolia slastice, na kojoj su se okupile brojne mame kako bi iskreno ispričale svoju priču o majčinstvu i izazovima s kojima se svakodnevno susreću te vječitom dvojbom - jesu li dovoljno dobre u svojoj majčinskoj ulozi. Marijana Batinić je imala ulogu voditeljice, dok su Nevena Rendeli Vejzović i Mirna MedakovićStepinac ispričale svoja iskustva sa svojim djevojčicama. Pedijatrica Diana Puževski, dr. med. je sa svojim dugogodišnjim iskustvom ispričala priču o majčinstvu uz dragocjene savjete te kako sve dvojbe lakše prebroditi i majčinstvo učiniti lakšim i još ljepšim.

pedijatrica-diana-puzevski-na-radionici-za-mame-odgovarala-na-najvaznija-pitanja-o-njezi-beba
Između ostalog je izjavila: 'Rani 'emocionalni dijalog' putem kože važan je za cjelokupni razvoj djeteta, počevši od uspješnog dojenje, taktilne stimulacije interakcije od prvog dana nakon rođenja. Naime, novorođenčad koja dobije odmah po rođenju priliku da provede barem sat vremena kožom na kožu na svojoj majci, puno su opuštenija, puna su oksitocina (hormona sreće), a to sve odlično utječe i na mamino raspoloženje. Površina djetetove kože je čak 7 puta veća nego što je površina naše kože. Uz to je vrlo tanka, oko 50 posto tanja, nego u odrasloj dobi i taj neposredni kontakt s majčinom kožom veliki je benefit za oboje. Na izgled kože novorođenčeta puno će ovisiti u koje doba godine je dijete rođeno - je li dijete ljetno ili zimsko, u sezoni grijanja ili ne.

Kupanje bebe

Pedijatrica je na temu kupanja novorođenčeta objasnila da već neko vrijeme postoji preporuka da se dijete ne kupa u kadici sve dok ne otpadne pupak. Treba ga njegovati na podlozi, bez uranjanja u vodu. Doktorica Puževski se osvrnula na milenijske mame koje žele da se njihova djeca njeguju što kvalitetnije, sa što manje kemije i da to prirodno bude provjereno. 60-ih godina prošlog stoljeća su postojali sasvim drugačiji ideali ljepote beba - mirišljava beba, nježna ružičasta, danas to više nije tako. Dječja je koža ionako zaštićena s najboljim prirodnim "losionom" na svijetu - verniksom (bijela sirasta naslaga) - kojeg je poželjno nježno utrljati u bebinu kožu, a ne ispirati ili samo obrisati.

Nakon što pupak otpadne, prvih mjesec dana dovoljno je kupati bebu samo u vodi, bez ikakvih dodataka. Ne treba unaprijed kupovati proizvode za njegu, jer tek treba vidjeti kako će reagirati djetetova koža i što će joj biti potrebno. Savjet je da roditelji to čine uz konzultacije s pedijatrima.

Također je upozorila kako se nekada pod obavezno savjetovalo korištenje maslinovog ulja za njegu bebine kože, dok su studije u međuvremenu otkrile da oleinska kiselina iz maslinovog ulja lijepi mrtve stanice kože koje bi inače prirodno otpale. Bademovo ulje je danas prepoznato kao bolja zamjena.

Pelenski osip, zašto nastaje?

Pelenska regija je najugroženija regija u ovom ranom uzrastu. Postoje 4 perioda koja su najteža u prvoj godini života bebe. Prvo kad beba dođe iz rodilišta, često se doji, ima puno stolica i često je upaljena pelenska zona. Drugo je početak dohrane sa oko 6 mjeseci, kad dijete unosi u tijelo nove namirnice, mijenja se mikrobiom i flora, drugačije se probavlja i dermatitis guze je učestaliji. Treći period je ako se dijete razboli i dobije prvi antibiotik, također se narušava crijevna flora. Četvrta fiziološka faza je u periodu između devetog i desetog mjeseca života kada dijete prirodno ima slabiji imunitet. Tada je najugroženije jer je potrošilo protutijela koje je dobilo od mame, a svoje još nije stvorilo, pa je u tzv. imunološkoj rupi. Kad god se ph stolice mijenja, veća je vjerojatnost pojave pelenskog osipa.

Tada je prevencija najbolje rješenje. To znači da treba vrlo često mijenjati pelene, pri prematanju isprati pelensku regiju, pustiti dijete na zraku bez ičega kako bi se koža prirodno osušila. Nakon toga je dobro zaštititi regiju kremom koja sadrži cink, a dobro je i da ima A, D i E vitamine. Nije preporučljivo eksperimentirati na djetetovoj koži preparatima koji nisu provjereni i koje sami radite, a niste u tome dovoljno stručni.

Pripremila: I.T.

Foto: press