Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 činjenica o prehladama kod djece

Začepljen nos, uporan kašalj, glavobolja – znamo koliko neugodna prehlada može biti. Budući da imunološki sustav djece nije tako razvijan i snažan kao kod odraslih, prehlade se javljaju češće. Donosimo pet važnih činjenica o temi ...

 prehlade

Činjenica 1: Djeca su stalno bolesna

Nažalost, to je istina. Šest do osam infekcija godišnje je normalan brojprehlada kod djece dojenačke dobi, a kod djece koja pohađaju jaslice ili vrtić može ih biti i više. Imunološki sustav male djece mora se prvi puta susresti s različitim virusima i upoznati ih, a zatim se naučiti boriti protiv njih. Česte prehlade upravo služe tom procesu 'treniranja' imunološkog sustava i potpuno su očekivane. Razloga za zabrinutost zbog toga nema. Obično se stanje sa zdravljem djeteta poboljša do upisa u školu. A do tada, imajte strpljenja!

Činjenica 2: Prehlada ne prestaje nakon dva dana

Blage virusne infekcije bez temperature mališani obično prohodaju ni ne obraćajući pozornost na blage simptome bolesti. Ako je dijete veselo i razigrano i pritom mu curi nosić ili malo kašlje, obično zaključimo da je generalno u dobrom stanju i nema zapreke u održavanju normalne dnevne rutine. Međutim, ako je slabo i nemoćno ili ima laganu temperaturu, treba mu omogućiti odmor i mirovanje. Važno je ne zanemariti očite simptome i opet biti strpljiv jer ne može sve proći za dva dana.

 prehlade
Cute little girl and mother on bed eating cereal at home in the bedroom, Image: 205234456, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: - / Wavebreak / Profimedia

Činjenica 3: Bolesna djeca moraju odmah ići pedijatru

Pedijatru ne treba odlaziti zbog svakog začepljenog nosića. Sa sljedećim simptomima prehlade, ipak treba biti oprezniji i konzultirati se s  pedijatrom:

  • Temperatura od 38 stupnjeva u dojenčadi mlađe od tri mjeseca
  • Temperatura koja je preko 39 stupnjeva i samo se na kratko ili uopće ne može spustiti čepićima ili sirupima
  • Temperatura koja traje duže od tri dana
  • Dijete ima febrilne konvulzije
  • Dijete ne jede i ne pije
  • Ostali simptomi uključuju proljev, povraćanje, bol u trbuhu, osip na koži ili slično
  • Dijete je i dalje vrlo prehlađeno i nakon što je prošlo nekoliko dana
  • Ako dijete kašlje, ali u disanju čujete zvukove poput zviždanja, zujanja ili laveža
  • Kašalj ne prestaje, iako prehlada već traje više dana
  • Kašalj je toliko jak da se dijete teško smiruje ili čak povraća

U pravilu uvijek vrijedi: bolje je ići liječniku jednom previše, nego jednom premalo. Ako niste sigurni, posjet liječniku se uvijek preporučuje.

Činjenica 4: Povišena temperatura je naš saveznik

Imunološki sustav mora proizvoditi antitijela i boriti se protiv virusa. Zbog toga povišenu temperaturu ne treba odmah spuštati lijekovima. Ako se ne podigne previsoko - zadržava se ispod 38,5 stupnjeva - tada takvu temperaturu treba promatrati kao važno oružje u borbi protiv virusa. Povišena temperatura aktivira imunološki sustav i sprečava razmnožavanje virusa i bakterija. Ako je dijete u takvoj povišenoj temperaturi veselo i aktivno, ne treba koristiti lijekove za skidanje temperature. U slučaju da je neraspoloženo i apatično svakako mu dajte lijek i na takvim nižim temperaturama.

Činjenica 5: čin: Ne prepuštajte se stresu

Kad je mama pod stresom, napetost osjeća i dijete. Stoga, ostanite cool! Promatrajte dijete i zadržite zdrav razum koji govori da prehlada i lagana temperatura nisu razlog za paniku. Gledanje slikovnica, čitanje knjiga, grickanje kolačića, ispijanje čaja, šetnja svježim zrakom, gledanje crtića malo duže nego inače - to je način na koji se brže i učinkovitije borimo protiv neugodne prehlade i lošeg raspoloženja!

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije