Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treba li prati zubiće prije ili poslije doručka? Radite li vi to pravilno?

Velika većina zube pere dva puta na dan - navečer i ujutro. S tim se slažu i stomatolozi, ali možda ćete se iznenaditi koji savjet daju za jutarnje pranje...

 pranje zubi ujutro

Iako ćete od mnogih čuti kako navečer zube peru radi zdravlja, a ujutro radi ljepote, nekako ste možda ipak spadali u onu skupinu koja smatra da je zube bolje prati nakon jela, dakle nakon doručka. No, čini se da taj zaključak ipak nije tako logičan kako se čini.

To je naime, krivo. Stomatolozi preporučuju zaista uvečer prati zube radi zdravlja, a ujutro radi ljepote i to prije doručka. Doručak, posebice ako jedete voće, pijete voćne sokove ili jedete slatko, spušta pH vrijednost u našim ustima odnosno izaziva stvaranje kiseline. Kiselina nagriza zubnu caklinu i čini je mekšom. Kada odmah nakon doručka ili bilo kojeg drugog obroka krenete četkati zube četkicom, postupno ćete skidati zaštitni sloj cakline i s vremenom učiniti svoje zube osjetljivima.

Trudnice trebaju posebno pripaziti!

Trudnice pod utjecajem hormona imaju osjetljivije zube i desni, a kad se tim tegobama ujutro još pridruže i mučnine i povraćanje tada problemi sa zubima mogu eskalirati. Čak i ako možda imate ružan okus u ustima nakon povraćanja, radije ga neutralizirajte ispiranjem usta vodom, a zube operite pola sata nakon povraćanja. Taj savjet naravno vrijedi za sve.

A ujutro, ako žurite, operite zube prije doručka

Tako savjetuju stomatolozi, no isto tako kažu da je idealna varijanta ako ujutro stignete doručkovati i zatim nakon pola sata operete zube.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije